Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cazul românilor arestaţi în Danemarca, suspectaţi că şi-au agresat bebeluşul. Ambasador: Legislația este extrem de strictă

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 7 februarie 2022

Mihai Alexandru Grădinar, ambasadorul României în Danemarca, a declarat, luni, pentru Main News, că reprezentanții Consulatului român s-au întâlnit cu cei doi părinți reținuți de autoritățile daneze, menționând că le sunt respectate drepturile și că se bucură de susținerea familiei. Cei doi urmează să afle în decurs de 4 săptămâni care sunt concluziile anchetei. 

Din discuții a reieșit și ne-am asigurat că le sunt respectate drepturile, ceea ce se și întâmplă, au contact cu avocat din oficiu, vor putea să ne contacteze pe telefon când consideră necesar. S-au bucurat că ne-am deplasat și i-am văzut, s-au bucurat de susținerea familiei și a celor care îi cunosc”, a precizat Mihai Alexandru Grădinar, adăugând că vizita a avut loc în cursul zilei de duminică.

Ambasadorul României în Danemarca a precizat că aceștia urmează să fie aduși în fața anchetatorilor în decurs de 4 săptămâni, întrucât au fost reținuți sub suspiciunea că ar fi provocat sindromul bebelușului scuturat.

Este o anchetă în curs. Ancheta este în stadiu incipient, iar după 4 săptămâni va avea loc o înfățișare. Până atunci, polițistul de caz adună probe. Nu sunt un expert în legislația privind drepturile copilului, dar, după cum se știe, cu precădere în statele nordice, legislația în materie de copii este extrem de strictă”, a explicat ambasadorul.

CITEȘTE ȘI: Ce este sindromul bebelușului scuturat și cum se manifestă. Explicațiile unui medic pediatru

Diplomatul român a mai explicat că bebelușului, în vârstă de 2 luni, i-a fost eliberat un certificat de naștere românesc, în urma vizitelor oficialilor români la centrele de detenție în care se află cei doi părinți.

Am profitat de ocazie când am fost la ei în centrele de detenție, au semnat cererile și i s-a emis copilului certificat de naștere. Copilul are doar cetățenie română”, a adăugat Mihai Alexandru Grădinar.

Mihai Grădinar a confirmat că Ministerul Familiei a început demersurile pentru repatrierea bebelușului, menționând că vor exista discuții directe între autoritățile române și cele daneze.

Este o procedură standard, vom vedea care va fi deznodământul acestor discuții între autoritățile competente. În continuare vom avea cazul în atenție și vom păstra în permanență legătura cu familia și cu autoritățile daneze”, a precizat ambasadorul român în Danemarca.

Context

Doi părinți români au fost reținuți în Danemarca pentru o perioadă de 4 săptămâni, după ce fiul lor în vârstă de 2 luni a fost internat în stare gravă, cu hemoragie craniană, într-un spital din Odense.

Imediat după internare, medicii au anunțat autoritățile întrucât suspectau că ar fi un caz de provocare a „sindromului bebelușului scuturat”. Copilul se află în afara pericolului de moarte, dar încă primește îngrijiri medicale.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat luni, 7 februarie, că a trimis o scrisoare oficială Ministerului danez al Afacerilor Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin care cere „o soluție” pentru aducerea în țară a bebelușului internat în Danemarca.

Sursă foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *