Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Părinții copiilor cu autism, despre proiectul de lege care reglementează profesia de analist comportamental: Era și timpul

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 3 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

 Mara Calista, deputat PNL, a anunţat, luni, 3 aprilie,  că va depune la Parlament un proiect de lege care reglementează modul de exercitare a profesiei de analist comportamental – un specialist care gestionează terapiile problemelor copiilor cu autism.

Acesta prevede şi cadrul pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Naţional al Analiştilor Comportamentali din România. Analiza comportamentală face parte din terapia persoanelor care suferă de autism, însă, până la acest moment nu a fost reglementată în mod oficial, lucru care a determinat o practică mai grea, inclusiv pentru drepturile persoanelor care  desfășoară această activitate.

„Mii de specialişti în analiza comportamentală o făceau fără să existe standarde.  Pe baza proiectului de lege vom putea să înfiinţăm Colegiul Analiştilor Comportamentali din România, organism care poate să reglementeze standardele la nivel mondial, să impună normele de aplicare în practică pentru această profesie. În acelaşi timp, noi am lucrat şi la standardul ocupaţional şi săptămâna aceasta va fi depus şi înregistrat la ANC (Autoritatea Naţională pentru Calificări n.red)”, a precizat Anca Dumitrescu,  preşedinte al Institutului ABA România și fondator al asociaţiei „Autism Voice”.

Ce spun părinții copiilor cu autism, despre proiectul de lege care reglementează profesia de analist comportamental : „Era timpul”

Mainnews.ro a discutat cu câțiva dintre părinții copiilor care suferă de autism, iar proiectul de lege care reglementează profesia de analist comportamental pare binevenit.

„Era și timpul pentru un astfel de proiect. Mulți dintre noi, cei care avem copii cu autism devenim de toate pentru ei(n.r. îndeplinesc mai multe roluri). Eu chiar m-a înscris la Psihologie și urmez mai multe cursuri de calificare pentru a-mi ajuta copilul. Așa că o reglementare înseamnă un set de reguli. Știi de ce să te apuci ”, ne-a precizat Alina Oprea,  mama unei fețite cu autism din Călărași.

Părintele unui alt copil cu autism consideră că proiectul de lege este util, însă, se așteaptă și mai multe inițiative din partea statului, în special în ceea ce privește partea de formare a oamenilor care se ocupă de autiști.

„Am locuit și în Germania, Acolo se studiază trei ani deveni un astfel de însoțitor(asistent pe lângă profesor în scoli speciale) iar școlile speciale, acolo au structuri diferite, în sensul că o scoală speciala, e una care primește alături de copii tipici, o varietate de copii cu diverse nevoi speciale, cu unul sau doi însoțitori ce lucrează special cu aceștia per clasa. Aceasta e cu adevărat integrare”, ne-a menționat Elena Ifrim, mamă și asistent personal al unui copil cu autism.

Potrivit proiectului de lege, analistul comportamental este persoana care  va analiza şi  va evalua atât comportamentul observabil individual sau de grup, cât şi factorii de mediu care îl influenţează, cu scopul de a optimiza calitatea vieţii indivizilor având un impact pozitiv la nivel social.

Analiştii comportamentali care vor obține  dreptul de liberă practică pot opta pentru exercitarea profesiei în regim salarial în sectorul public şi/sau în sectorul privat sau pot înfiinţa cabinete individuale, cabinete asociate sau societăţi civile. Pentru a deveni analist comportamental, sunt necesare studii de psihologie sau de asistență socială.

În România, sunt peste 30 000 de copii care suferă de autism. În fiecare an, la 2 aprilie, se marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

sursă foto: Pixabay

 

 

 

Comentarii