Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Părinții cer ca școlile să poată trece la cursuri online prin decizia Consiliului de Administrație

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 8 octombrie 2021

Federația Națională a Părinților cere ca școlile să poată trece la cursuri în sistem online, când în localitate este depășit pragul de 6 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, prin decizia Consiliului de Administrație. Federația a cerut vineri, 8 octombrie, ministerelor Educației și Sănătății să modifice legislația pentru a permite acest lucru.

„Vă adresăm rugămintea ca, în interesul superior al copiilor/elevilor, să dispuneți, în regim de urgență, modificarea Art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021, în sensul permiterii suspendării activităților didactice cu prezență fizică a elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în localitățile în care rata incidenței este mai mare de 6/1000 de locuitori, prin decizia argumentată a organismului de conducere al unităţii de învăţământ preuniversitar – consiliul de administrație, după consultarea prealabilă a consiliului profesoral, asociaţiei de părinţi/consiliului reprezentativ al părinților și consiliul şcolar al elevilor de la nivelul UI, cu informarea ISJ/ISMB, indiferent de numărul de clase suspendate”, se arată într-o scrisoare deschisă publicată de Federația Națională a Părinților.

Totodată, părinții mai cer să fie garantată „desfăşurarea procesului educaţional online pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice”.

Părinții argumentează că rata de infectare crește alarmant de la o zi la alta și deja sunt foarte mulți elevi și profesori bolnavi:

„Federaţia noastră a susținut permanent necesitatea desfășurării cursurilor cu prezență fizică a elevilor si suntem pe deplin conștienți de dezavantajele școlii online, însă nu putem pune în pericol sănătatea copiilor și a familiilor noastre.

În condițiile în care rata incidenței cumulate a cazurilor Covid-19 la 1.000 de locuitori crește alarmant de la o zi la alta, sistemul medical este suprasolicitat, infrastructura şcolară și resursele existente sunt deficitare, riscul îmbolnăvirii elevilor se mărește exponențial.

Sunt deja peste 17.000 de elevi și personal angajat confirmați cu Covid-19, avem decese în rândul cadrelor didactice și copiilor, secțiile ATI sunt pline iar presiunea pe sistemul medical este uriașă.

Chiar și acolo unde școlile dispun de toate resursele necesare, sunt situații în care populația şcolară este numeroasă şi elevii interacționează, inevitabil. Este utopic să considerăm că pot fi respectate, permanent, toate măsurile igienico-sanitare, mai ales când este vorba de copii mici”, scriu părinții în document.

În caz contrar, Federația amenință că va picheta Ministerul Educației.

În prezent, școala nu se mai ănchide automat odată ce este depășit pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, În schimb, se suspendă cursurile unei grupe/clase timp de 14 zile de la confirmarea unei infecții, iar dacă jumătate din total grupelor sau claselor sunt suspendate, și cursurile în întreaga unitate vor fi suspendate.

Situația din școli

În data de 6 octombrie, potrivit Ministerului Educației, situația epidemiologică în unitățile de învățământ preuniversitar era următoarea: 

  • Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 12.978;
  • Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 4.392 de persoane
  • Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 11.090;
  • Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 278.024;
  • Școli cu activitate integral online: 121.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 32711 additional Information on that Topic: mainnews.ro/parintii-cer-ca-scolile-sa-poata-trece-la-cursuri-online-prin-decizia-consiliului-de-administratie/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/parintii-cer-ca-scolile-sa-poata-trece-la-cursuri-online-prin-decizia-consiliului-de-administratie/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *