Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Parchetul General, undă verde pentru a reface ancheta legată de moartea celor 4 persoane în timpul Mineriadei / Ion Iliescu poate fi cercetat pentru fapte de omor

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 2 decembrie 2021

Procurorii Parchetului General au primit confirmarea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a relua ancheta legată de moartea celor 4 persoane în timpul represiunii violente a demonstrațiilor din Piața Universității, din anul 1990. În urma deciziei Curții Supreme, Ion Iliescu ar putea fi anchetat și pentru fapte de omor, pe lângă celelalte acuzații legate de infracțiuni contra umanității.

Este vorba de partea din ancheta Mineriadei ce a fost clasată în anul 2009 de Parchetul General. Cercetările ar urma să fie preluate de Parchetul Militar în dosarul în care anchetează evenimentele din 1990.

Dosarul Mineriadei, tergiversări și niciun vinovat

Pe fondul declanșării procedurilor de aderare a României la NATO și Uniunea Europeană, a crescut presiunea pentru aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați pentru victimele Mineriadei. Procurorul militar Dan Voinea a deschis dosar penal în această cauză și l-a pus sub învinuire în 2005 pe Ion Iliescu, dar decizia sa a fost pentru mai multe vicii de procedură.

Pe 10 octombrie 2008, Parchetul General, condus la acea vreme de Laura Codruța Kovesi, a decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Ion Iliescu, constatând și prescriere unor posibile infracțiuni, iar în 2009 dosarul a fost clasat.

În noiembrie 2014, România a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru modul în care au fost făcute investigaţiile în dosarul Mineriadei din 1990, motivând că „toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutive ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante”.

În 2016 dosarul este reluat de la zero. Acuzațiile sunt de infracțiuni contra umanității care nu se pot prescrie. Cei vizați de ancheta sunt demnitarii de la acea vreme: Ion Iliescu, Petre Roman, dar și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu sau fostul ministru al Apărării, Victor Athanasie Stănculescu. Un an mai târziu dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată, dar în 2020 a fost retrimis la Parchetul General pentru refacerea anchetei.

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW