Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Parchetul European: Fraudă cu fonduri europene în construcția unei pensiuni din Colibița

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 23 mai 2023 Etichete: , , , ,

Parchetul European (EPPO) a anunțat marți, 23 mai, că două persoane și o firmă sunt acuzate de fraudă cu fonduri europene în legătură cu construcția unei pensiuni agroturistice în localitatea Colibița, județul Bistrița. Potrivit unui comunicat de presă al parchetului, cei implicați ar fi obținut ilegal peste 180.000 de euro din bani europeni, utilizând documente false.

Acuzațiile vizează construcția unei pensiuni în comuna Colibița, județul Bistrița, România, care a beneficiat de fonduri europene nerambursabile acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) din România.

Potrivit Parchetului European, în luna august 2018, reprezentantul societății de agroturism a depus o cerere de finanțare la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) care conținea declarații false. Aceste declarații atestau că reprezentantul societății care a beneficiat de fonduri, și care a fost și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a respectat normele privind evitarea conflictelor de interese și procedurile de achiziție.

În realitate, conform acuzațiilor, procedura de achiziție pentru construcția pensiunii a fost manipulată astfel încât contractul să fie atribuit unei societăți de construcții care fusese deja selectată. Această acțiune s-a realizat în complicitate cu „administratorul de facto” al societății căreia i s-a atribuit contractul de construcție a pensiunii.

Probele adunate de EPPO au dezvăluit că licitația a fost inițiată de beneficiarul finanțării în numele unui intermediar, în scopul de a ascunde un conflict de interese și de a crea aparența că procedurile legale au fost respectate.

Pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului UE, Parchetul European a instituit sechestru asupra bunurilor imobile aparținând celor acuzați.

Parchetul European a sesizat Tribunalul București în data de 19 mai 2023 cu privire la acest dosar.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW