Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Parchetul European face percheziţii în România şi Franţa. Prejudiciu de peste 30 de milioane de euro, creat de o bancă fictivă

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 16 mai 2023 Etichete: , , , , , , ,

Patruzeci de percheziţii domiciliare au loc marţi în mai multe localităţi din România şi Franţa, în cadrul unei anchete derulată de  Parchetul European (EPPO) din Bucureşti privind suspiciuni de fraudă cu fonduri europene şi naţionale. Prejudiciul se ridică la peste 30 de milioane de euro. 

Potrivit procurorilor, în perioada 2020-2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiau de finanţare europeană, au fost emise mai multe scrisori de garanţie de către bănci fictive sau entităţi financiare dubioase care nu dispuneau de lichidităţile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

O bancă fictivă care aparent funcţiona în Insulele Comore a emis scrisori de garanţie prin care a asigurat autorităţilor publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În același mod, au acționat și  instituţii financiare care activau în Cehia, Letonia şi Spania. Acestea au trimis scrisori de garanţie care urmau să fie utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru şi fără a dispune de fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate, transmite Parchetul European.

Suspecţii ar fi emis scrisori de garanţie în numele unor entităţi financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul emiterii scrisorilor de garanţie, se presupune că suspecţii au încasat sume mari de bani, pe care le-au folosit în interes propriu, au transmis anchetatorii.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW