Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Primele arestări făcute de Parchetul European: Membrii unei grupări mafiote din Italia, în vizorul EPPO

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 20 octombrie 2021

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a anunțat miercuri, 20 octombrie, că a condus o operațiune prin care autoritățile din Germania, Bulgaria și Italia au arestat 10 persoane și au confiscat bunuri în valoare de 13 milioane de euro, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional și evaziune fiscală. Kovesi a precizat că e vorba de primul caz înregistrat de EPPO. 

Acesta a fost primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data noastră oficială de începere, și sunt foarte încântată că ancheta are deja rezultate concrete. Această operațiune demonstrează schimbarea de paradigmă pe care a adus-o EPPO în investigațiile transfrontaliere. Aceasta este noua realitate pe care o propune EPPO: nu mai există formalități greoaie de asistență judiciară reciprocă; acțiune rapidă și decisivă; și concentrarea pe recuperarea efectivă a daunelor”, a declarat Laura Codruța Kovesi, citată într-un comunicat transmis de Parchetul European.

Cum ar fi acționat gruparea

Nucleul grupării era localizat în Eichstätt, Germania, și în Milano, Italia. Aceștia se ocupau de cumpărarea unor mașini de lux de la dealerii auto din Germania și, mai apoi, vânzarea acestora în țările membre ale Uniunii Europene.

Concret, un dealer auto din Italia cumpăra mașini de lux de la reprezentanțele auto germane și le înregistra în numele unei companii fantomă din Germania, urmând ca apoi să fie „simulată” o achiziție privată, ce le-ar fi permis membrilor grupării să evite plata taxelor.

Ulterior, datele achizițiilor erau falsificate, iar mașinile de lux erau vândute către alți dealeri auto din Italia sau chiar persoane fizice la prețuri atractive, arată EPPO.

Această schemă frauduloasă a permis grupării să obțină profituri mai mari, modificând prețul de piață al mașinilor și permițându-le să transfere sume mari de numerar în străinătate cu transferuri individuale de peste 70 000 EUR fiecare”, potrivit sursei citate.

Legături cu mafia italiană

Trei din cei 10 suspecți arestați miercuri au legătură cu gruparea mafiotă din Italia, ‘Ndrangheta, informează Parchetul European. 

Datorită acestei anchete EPPO, a fost depistat și un caz complex de trafic de droguri în Italia, iar Poliția Financiară Italiană (Guardia di Finanza – Nucleo PEF Milano) a arestat încă patru suspecți și a confiscat astăzi 7 kg de marijuana și hașiș”, potrivit EPPO.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


 • … [Trackback]

  […] Information on that Topic: mainnews.ro/parchetul-european-arestari-in-primul-caz-inregistrat-de-la-infiintare-kovesi-demonstreaza-schimbarea-de-paradigma-adusa-de-eppo/ […]

 • … [Trackback]

  […] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/parchetul-european-arestari-in-primul-caz-inregistrat-de-la-infiintare-kovesi-demonstreaza-schimbarea-de-paradigma-adusa-de-eppo/ […]

 • … [Trackback]

  […] Information on that Topic: mainnews.ro/parchetul-european-arestari-in-primul-caz-inregistrat-de-la-infiintare-kovesi-demonstreaza-schimbarea-de-paradigma-adusa-de-eppo/ […]

 • … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: mainnews.ro/parchetul-european-arestari-in-primul-caz-inregistrat-de-la-infiintare-kovesi-demonstreaza-schimbarea-de-paradigma-adusa-de-eppo/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW