Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


FOTO Panourile publicitare cu medici reprezentați ca sfinți au stârnit revolta în spațiul public/ Bănescu: O încercare jenantă de maltratare vizuală a iconografiei creștine/ Medic: Această campanie nu onorează pe nimeni

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 29 aprilie 2020 Etichete: , ,

După ce în Capitală au apărut mai multe panouri publicitare, înfățișând medici în posturi de sfinți, în mediul online a avut loc un val de critici la adresa celor care au derulat campania respectivă. Mai mult, ilustrațiile au pornit revolta Patriarhiei Române.

Panourile publicitare îi înfățișează pe medici cu aer hieratic, într-un stil care combină eclectic elemente de artă religioasă indiană și de iconografie creștină, conform Basilica.ro.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat pentru mainnews.ro, că această campanie este „o încercare jenantă de rapt simbolic și maltratare vizuală a iconografiei creștine”.

„Consider că este vorba despre o campanie de promovare a unei viziuni distopice asupra situației provocate de pandemie. O încercare jenantă de rapt simbolic și maltratare vizuală a iconografiei creștine, situată sub semnul prostului gust hrănit de incultură și de o ideologie hidoasă care nu  poate și nu știe decât să caricaturizeze creștinismul.

Cum altfel să explici deificarea iconică a unor personaje care trimit la imaginea medicului sublimată grotesc în cea a unui „sfânt” cu aer pseudo-hristic și cu aureolă vizibil virusată de Covid ?

Nu este vorba, deci, doar despre un demers finalmente blasfemiator, ci și de o ofensă adusă categoriei profesionale atât de onorabile a medicilor, care, ca noi toți, nu se cred cu certitudine sfinți sau mântuitori improvizați și nu pretind un cult public”, a declarat Bănescu.

Nu doar Patriarhia Română este deranjată de respectiva campanie, ci și medicii. Doctorul Adina Alberts a scris pe Facebook că prin acele panouri publicitare, artiștii care au creat o blasfemie.

„Ați „creat” o BLASFEMIE!

Eu în calitatea mea de medic, dar și ca om credincios, ortodox, sunt profund deranjată de această campanie. Dumnezeu este pretutindeni, iar mâinile împreunate ale medicilor de la capătul pacienților cu COVID-19 sunt semn că și ei se roagă fierbinte ca nicio altă viață să nu mai fie pierdută!

Colegii mei au credință și nu se consideră Dumnezei! Adesea am simțit puterea lui Dumnezeu in practica mea medicală, fară de care vindecarea nimănui nu ar fi posibilă! Medicul tratează, Dumnezeu este Cel care vindecă!

Ei, doctorii, la fel ca și preoții, la fel ca și vânzătorul de la magazinul din colț, pot fi și sunt adesea doar o simplă za în lanțul înfăptuirii minunilor. Această campanie ne dezgustă și NU, nu onorează pe nimeni!

Noi suntem credincioși, nu suntem DUMNEZEI!”, a scris medicul pe Facebook.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW