Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Pandemiile și epidemiile care au marcat omenirea. Care sunt cele mai răspândite boli istorice

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 12 martie 2020 Etichete: , , , , ,

Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemie de coronavirus. Planeta noastră s-a mai confruntat de-a lungul anilor cu astfel de situații, de epidemii sau pandemii greu de controlat. În ciuda faptului că medicina a evoluat, iată că ne aflăm în fața unui virus care nu poate fi tratat prin vaccin și în fața căruia foarte puține persoane sunt imune. 

Ce este epidemia?

Epidemia reprezintă procesul prin care o boală contagioasă se extinde într-un timp  foarte scurt, prin contaminare, la un număr mare de persoane dintr-o localitate, regiune.

Ce este pandemia?

Pandemia este următoarea etapă a epidemiei. Aceasta se extinde pe un teritoriu foarte mare, într-o țară, în mai multe țări sau, în cazul de față, pe tot Globul.

Gripa porcină, cea mai recentă

Pandemia de gripă tip A(H1N1), cunoscută și ca gripa porcină sau gripa mexicană, este cea mai recentă din istorie.

OMS a declarat în anul 2009 pandemie de gripă porcină. Deși a fost o boală gripală ușoară și cu mortalitate relativ scăzută, de la declanșarea sa și până în august 2010, pandemia a provocat aproximativ 18.500 de decese pe tot Globul.

Ebola a curmat 11314 vieți

Febra hemoragică Ebola sau Ebola a apărut în 2014, în Africa. Până în noiembrie 2015, boala a curmat 11314 vieți. Noi cazuri de Ebola mai sunt și azi raportate, dar în cea mai mare parte boala este ținută sub control pentru a nu se mai transforma într-o epidemie. Rapiditatea cu care virusul s-a transmis este pusă în seama sistemului sanitar slab de pe continent. Ebola s-a mai menifestat și în trecut, însă în 2014 a fost declarată cea mai puternică epidemie din istorie.

8000 de persoane îmbolnăvite de SARS

Un alt virus care s-a născut în Asia, și cu care coronavirusul a fost comparat, este SARS (Sindromul Acut Respirator Sever). Virusul a izbucnit în 2003 și s-a răspândit în Asia, America de nord și de sud, Europa. 8000 de persoane s-au îmbolnăvit și 774 au murit  până în iulie 2003, când s-a reușit punerea sub control a epidemiei.

Gripa spaniolă, cea mai severă pandemie din ultimul secol

Cea mai severă pandemie din ultimul secol a fost în 1918, în timpul gripei spaniole. Circa 500 de milioane de oameni au fost infectați, adică o treime din populația mondială de atunci. Mortalitatea a atins și ea 50 de milioane de oameni au murit în toată lumea. Conform statisticilor, mai mulți oameni au murit de gripă decât au fost omorâți în primul Război Mondial.

Pandemii și epidemii istorice

Holera

Holera a izbucnit în 1817 și încă apar izbucniri ale acestei boli virale. În toată istoria au fost șapte epidemii de holeră în Asia, Orientul Mijlociu, Europa și America. Cea mai severă epidemie de holeră a apărut în Iraq, în 1921, unde peste 18 mii de oameni au murit în doar trei săptămâni. Aproximativ 3-5 milioane de cazuri de holeră apar încă anual, cu un raport de 120 de mii de morți.

Tifos

Tifosul a apărut în Europa și s-a manifestat în anii 1600 și între anii 1914 și 1918. Boala este extrem de contagioasă și se răspândește cel mai ușor și repede la populația care trăiește în zone aglomerate.  În anii 1600, tifosul a curmat peste 10 milioane de vieți. A doua epidemie severă a apărut în timpul primului Război Mondial, una din țările afectate fiind și România.

Epidemia de febră galbenă

Epidemia de febră galbenă a apărut în Philadelphia, Statele Unite ale Americii, în vara anului 1793, din cauza unui vapor plin de refugiați din Caraibe. Se estimează că în acea vară au murit peste 2000 de persoane din cauza febrei galbene. Boala există și azi, cauzând un număr de aproximativ 30 de mii de decese anual, în special în țările subdezvoltate din punct de vedere economic, unde tratamentul nu este de găsit.

sursa foto: nature.com

 

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/pandemiile-si-epidemiile-care-ne-au-marcat-planeta-care-sunt-cele-mai-raspandite-bolile-istorice/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *