Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Pagube la peste 120 de clădiri din județul Gorj în urma cutremurelor / Ce măsuri ia Guvernul

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 22 februarie 2023

Cutremurele din Gorj au afectat 121 de clădiri din județ, conform unei evaluări a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Între acestea se numără școli, instituții publice, blocuri de locuit, biserici, case și obiective turistice. Între timp, Guvernul a anunțat că ia primele măsuri.

Potrivit comisiilor mixte care au analizat clădirile unde au fost raportate probleme, cutremurele au produs pagube în:

  • 27 de unităţi de învăţământ;
  • 17 instituţii publice;
  • o unitate medicală;
  • 20 de lăcaşuri de cult;
  • cinci operatori economici;
  • două obiective turistice (Foişorul din Parcul Central şi Monumentul Eroilor de la Rasoviţa);
  • 24 de blocuri de locuit;
  • 22 de case;
  • 3 alte construcţii.

„În ceea ce priveşte activitatea elevilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj va lua decizii de relocare a elevilor din spaţiile afectate sau comasare a acestora, astfel încât să nu existe niciun fel de pericole în ceea ce-i priveşte pe elevi şi cadrele didactice. Măsurile adoptate vor fi comunicate în timp util de către reprezentanţii fiecărei unităţi şcolare pentru a ajunge în cel mai scurt timp la elevi şi la părinţi”, au mai precizat autoritățile județene din Gorj.

Autoritățile din Gorj vor primi peste 50 de milioane de lei

Pentru 16 dintre clădirile afectate, autoritățile din Gorj au înaintat către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației un proiect de Hotărâre de Guvern în vederea alocării sumelor din Fondul de investiție la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2023. Celelalte 11 școli vor fi reabilitate de către autoritățile locale.

„Aprobăm în ședința de Guvern o hotărâre de Guvern pentru reabilitarea și, eventual, construcții noi pentru clădirile care au fost afectate din judeţul Gorj. Este vorba despre aproximativ 51 de milioane de lei care vor fi alocaţi la 5 unităţi administrativ-teritoriale pentru 16 obiective”, a declarat Nicolae Ciucă înainte ședinței de Guvern de miercuri, 22 februarie.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Educației: 21 de școli cu risc seismic I în România. Care sunt acestea

Comentarii