Tuesday, June 28, 2022
Jurnalism corect


Ovidiu Ganţ va sesiza Parchetul General, după ce a fost făcut „nazist” / Reacția partidelor

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 9 februarie 2022

Scandal după scandal în Parlamentul României. După ce în ședința Comisiei de regulament din Camera Deputaţilor deputatul AUR Ciprian Titi Stoica i-a făcut naziști pe membrii acesteia, Ovidiu Ganţ, deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, a anunțat că el a fost cel jignit de parlamentarul AUR.

Miercuri dimineață, 9 februarie, a avut loc ședința comisiei, iar ședința de plen a Camerei Deputaților a avut loc ulterior.

În plen, Ovidiu Ganţ a precizat că Ciprian Titi Stoica l-a numit „nazist” în şedinţa de comisiei de Regulament şi a anunţat că va sesiza Parchetul în acest caz.

„În baza articolului Regulamentului care prevede că pot sesiza plenului probleme în desfăşurarea mandatului, doresc să informez plenul asupra următoarelor: astăzi am fost victima unei agresiuni verbale fără precedent din partea unui deputat AUR, numitul Ciprian Titi Stoica.

De 17 ani sunt membru al Camerei Deputaţilor şi niciodată nu mi-am permis să jignesc vreun coleg sau să aduc injurii cuiva, cu atât mai puţin unui membru al Camerei. Astăzi dimineaţă, în timpul şedinţei de Regulament, deputatul Ciprian Titi Stoica m-a numit nazist, insistând în continuare citez – „ăsta e adevărul istoric, sunteţi nazişti”-”, a afirmat Ganţ, în plenul Camerei Deputaţilor, citat de Agerpres.

Replica deputatului AUR

În replică, Ciprian Titi Stoica a precizat că a folosit acest termen pentru că una dintre modificările aduse regulamentului Camerei Deputaților vizează sancțiuni pentru tot grupul parlamentar, în cazul în care un singur deputat este sancționat.

„Doar câteva clarificări pentru acuzaţia gravă adusă pe domnul Ovidiu Ganţ la adresa mea. Am spus foarte clar: contextul în care s-a desfăşurat această şedinţă a fost unul în răspăr cu normele constituţionale, cu normele Comisiei de la Veneţia privind transparenţa, iar asemenea fapte de a cataloga şi pedepsi un individ, un grup întreg pentru tot ce face un individ sunt metode naziste.

De aceea m-am şi adresat cu acest cuvânt. Şi, în plus, a fost o declaraţie politică, am şi spus că este totul filmat şi se poate dovedi, instanţele de judecată îşi vor face treaba în această speţă şi o vor lămuri.

Vreau doar să mai adaug că acesta a fost contextul istoric şi nu este stabilit de mine, este de către istorici, cum că Forumul Democrat German este continuatorul de drept al grupului etnic german care a fost condamnat de Tribunalul de la Nurenberg şi considerat nazist”, a afirmat, la rândul său, parlamentarul AUR în plen.

Reacția lui George Simion

De menționat este că George Simion, co-președinte al AUR, a luat și el cuvântul în plenul Camerei Deputaților și a precizat că filmarea există pe pagina lui de Facebook.

DETALII AICI VIDEO Nou scandal în Parlament, între doi deputați de la AUR și PSD: S-au folosit jigniri precum „nazişti” şi „maimuţă”

„Se vede clar pe filmare, în sens de fascişti, o formă de totalitarism, similară cu comunismul, care a făcut prăpăd zeci de ani în România (…) noi trebuie să condamnăm manifestările totalitare”, a declarat Simion, potrivit News.ro.

PSD, PNL, UDMR şi USR condamnă gestul parlamentarului AUR

Deputații PSD, PNL, UDMR și USR au condamnat, în plen, atitudinea deputatului AUR Ciprian Titi Stoica.

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a precizat că este „un gest inacceptabil pentru care va trebui să răspundă în fața legii”.

„Mi se pare absolut mizerabil că Ovidiu, colegii lui de la minorități, cei de la UDMR sunt atacați de xenofobi și naționaliști periodic în Parlament. S-a întâmplat și în mandatul trecut, se întâmplă și acum mult mai violent. USR e un partid care înțelege că România e a tuturor românilor, indiferent de etnie, care înțelege că trebuie să ne respectăm originile și tradițiile și să trăim în armonie unii cu alții”, a scris Moșteanu pe contul său de Facebook.

La rândul său, Dan Barna, vicepreședinte al USR, a punctat că aceste jigniri sunt inadmisibile și „nu pot fi tolerate într-o instituție publică și nicăieri altundeva unde trăiesc oameni decenți”.

„AUR pretinde că vrea libertate de exprimare în Parlament. Nu vrea. Vrea să provoace, vrea să jignească și vrea să înjure. Vrea să împrăștie frică și teroare. Atât știe. Atât poate.

Libertatea de exprimare e sfântă. Dar ce face AUR nu are legătură cu libertatea de exprimare. E abuz, bădărănie și lipsă de bun simț. Eu și colegii mei de la USR suntem onorați să lucrăm alături domnul Ovidiu Ganț, deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România”, a transmis Dan Barna.

În plen, PSD și PNL au condamnat gestul parlamentarului AUR.

„Grupul Partidul Social Democrat condamnă cu tărie asemenea manifestări şi asemenea ieşire din partea colegilor noştri de la alte grupuri parlamentare”, a declarat deputatul PSD Eugen Bejinariu, precizând că Ovidiu Ganţ spune adevărul, potrivit Agerpres.

La rândul său, liberalul Gabriel Andronache a afirmat că şi grupul PNL condamnă o asemenea atitudine.

„Condamnăm – grupul parlamentar PNL – o astfel de atitudine faţă de această situaţie. Considerăm că sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni prevăzute de legislaţia în vigoare şi, în mod evident, organele competente trebuie să se sesizeze cu privire la această situaţie”.

Și UDMR, prin vocea deputatului, Csomo Botond a condamnat afirmațiile lui Stoica:

„Condamnăm cu fermitate afirmaţiile tovarăşului ‘aurar’. Dânsul s-a întors în ‘epoca de aur’ pe plan mental, tot grupul s-a întors în ‘epoca de aur’ pe mental. În ‘epoca de aur’ s-a folosit termenul ‘nazist’ în acest mod abuziv. Pe de altă parte, mă tem că tovarăşul ‘aurar’ are şi anumite abilităţi intelectuale reduse şi poate nu înţelege termenul”, a declarat Csomo Botond.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW