Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


OUG privind indexarea contractelor în funcție de evoluția prețurilor la materialele de construcții, adoptată de Parlament

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 noiembrie 2021

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat în ședința de miercuri, 3 noiembrie, un Ordonanța de urgență care prevede indexarea contractelor de achiziții publice ca urmare a exploziei prețurilor materialelor de construcții.

Actul normativ adoptat prevede o formulă de indexare a contractelor în funcție de evoluția prețurilor la materialele de construcții, raportată de Institutul Național de Statistică.

Astfel, constructorii vor putea să încheie un act adițional la contract, cu acordul beneficiarului sau al Unității Administrativ Teritoriale (UAT), prin care se va putea modifica prețul materialelor de construcții stabilite în contractul inițial. Ministrul Dezvoltării a precizat că ordonanța vine în sprijinul proiectelor finanțate din bani publici.

După cum Main News a scris aici, în cursul primului trimestru din 2021, au fost înregistrare, la nivelul Uniunii Europene, creşteri ale preţurilor la oţel – 110% în Italia, de 70% în Germania şi Franţa, 64% în Spania, iar în România de 70%, potrivit datelor Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii.

La bitum creşterea a fost de circa 15%. Preţul cimentului a crescut şi el cu 10%, lemnul s-a majorat cu peste 20%, iar produse din polietilenă au înregistrat o creştere de peste 40%. La acestea se adaugă scumpirea carburanţilor cu 34%.

Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *