Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


Orice fel de discriminare la locul de muncă este interzisă. Cei care încalcă legea riscă amenzi de 20 000 de lei

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 30 iunie 2020 Etichete: , , ,

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care se interzice orice fel de discriminare la locul de muncă. Cei care încalcă legea ar putea primi amenzi de la 1.000 lei la 20.000 lei.

Prin acest proiect de act normativ se modifică Codul Muncii.

Legea prevede că este interzisă  „orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, discriminare prin asociere, hărţuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată”.

Hărţuirea constă în „orice tip de comportament care are la bază unul dintre criteriile prevăzute care are ca scop sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator”.

De asemenea, constituie victimizare „orice tratament advers, venit ca reacţie la o plângere sau acţiune în justiţie cu privire la încălcarea principiului tratamentului egal şi al nediscriminării”.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW