Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Organizațiile pacienților cronici acuză încălcări ale drepturilor și solicită intervenția Avocatului Poporului: Se internează în continuare doar urgențele, iar bolnavii nu au acces în spitalele în care se tratau

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 4 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) susține că în continuare pacienții cronici sunt ignorați de către spitalele din țară, acestea internând doar urgențele. COPAC solicită Ministerului Sănătății să ia de urgență măsuri „pentru a nu fi încălcate drepturile pacienților”.

„Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă asupra situaţiei continue de încălcare a drepturilor pacienţilor. Chiar dacă în alte domenii lucrurile au fost relaxate, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în sistemul de sănătate”, anunță COPAC, menționând că a alcătuit o listă de încălcări ale drepturilor pacienților:

– În continuare sunt internate doar urgenţele. Pacienţii sunt amânaţi până după 15 iunie.

– Aparţinătorii pacienţilor nu le este permis accesul în unităţile medicale nici în cazurile speciale care se justifica (persoane care nu se pot deplasa, naşteri, etc.). Tăticii nu îşi pot vedea copiii nici chiar dacă îşi fac testul COVID, iar unele mame îşi aşteaptă disperate micuţii abia după ce iese rezultatul la test.

– Pacienţii sunt puşi pe drumuri pentru a-şi lua tratamentul chiar dacă sunt cazuri care nu pot face acest lucru şi nu pot fi luate de familie.

– Pacienţii cu boli infecţioase (tuberculoză, HIV, hepatite) nu au acces în spitalele unde se tratau acestea fiind spitale COVID sau suport.

– Încălcarea confidenţialităţii diagnosticului pacientilor morţi de covid, prin menţionarea unor diagnostice precum HIV, schizofrenie, chiar şi după moarte.

Dacă în luna martie, când nu ştiam exact care va fi amploarea pandemiei, aceste măsuri erau justificate, în prezent trebuie să înceteze„, potrivit comunicatului.

COPAC roagă Avocatul Poporului să se sesizeze în acest caz

„COPAC solicită Ministerului Sănătăţii să ia de urgenţă măsuri pentru a nu mai fi încălcare drepturile pacienţilor prin adoptarea unor reglementări care să găsească soluţii la aceste probleme expuse. Totodată, COPAC roagă Avocatul Poporului să se sesizeze în acest caz de încălcare flagrantă a drepturilor pacienţilor”, se arată în comunicat.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW