Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Organizația „Salvați Copiii” cere Ministerului Educației să elimine condiționarea de venit a bursei pentru elevii cu un părinte decedat

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 6 septembrie 2023 Etichete: , , , , ,

Organizația „Salvați Copiii” România solicită Ministerului Educației să revină asupra propunerii de a condiționa acordarea burselor sociale elevilor cu un părinte decedat de venitul mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie.

Potrivit datelor Eurostat și ale Institutului Național de Statistică, România are una dintre cele mai mari rate de sărăcie persistentă din Uniunea Europeană în familiile cu copii (20,3%), în special în rândul familiilor monoparentale (33,7%). În plus, copiii care își pierd un părinte fac parte din familii care se confruntă cu sarcini financiare bruște, neplanificate, cea mai importantă fiind pierderea unei surse de venit, aspecte care nu sunt luate în considerare în acordarea burselor sociale standard, menționează sursa citată.

Astfel, Organizația „Salvați Copiii” România solicită Ministerului Educației să reconsidere criteriile pentru acordarea burselor sociale, prin eliminarea literei b „este văduvă” (art. 5, alin 5), astfel încât legea să reflecte nevoile specifice ale copiilor orfani de un părinte.

Ce modificări asupra burselor elevilor intră în vigoare în anul școlar 2023-2024

Așa cum știm, perioadele de criză socială vulnerabilizează o dată în plus tocmai categoriile sociale aflate în risc. Or, în cazul copiilor care provin din familii cu un părinte decedat, riscul este deja major și pe mai multe planuri: financiar, emoțional, social. Acești copii au nevoie de un sprijin constant și de stabilitate, de aceea considerăm imperios ca bursele alocate lor să nu sufere diminuări. Nicio economie nu se poate face la buget, în mod matur, afectând tocmai categoriile sociale vulnerabile”, a precizat președintele executiv al „Salvați Copiii” Gabriela Alexandrescu.

Potrivit Ministerului Educației,  vor primi burse de merit 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor. Condiția este ca elevii să aibă media 10 la purtare și nu 9.50, ca până acum.

Elevii orfani de un sigur părinte nu vor mai primi automat bursă socială. Ajutorul va fi acum condiționat de venitul familiei. Prevederea nu este bine văzută nici de asociațiile elevilor, care se spun că li se încalcă un drept fundamental, cel la educație.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW