Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Organizația PSD Bacău, cea care se opune prioritizării Autostrăzii Unirii, și-a impus un secretar de stat în Ministerul Transporturilor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 ianuarie 2022

Gabriel Bunduc și Bogdan Mîndrescu au fost numiți marți, 4 decembrie, prin-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, în funcțiile de secretari de stat în Ministerului Transporturilor.

Gabriel Bunduc a fost impus de puternica organizație PSD Bacău, cea care în ultimii ani a militat intens pentru construirea Autostrăzii A13 Bacău – Brașov, în detrimentul mult mai importantei autostrăzi A8 Ungheni – Iași – Târgu Mureș, cunoscută drept „Autostrada Unirii”.

De altfel, în anul 2018, în timp ce Ministerul Transporturilor era condus de Lucian Șova, impus la rândul său de PSD Bacău, s-a lansat ideea construirii Autostrăzii Unirii prin parteneriat public-privat, de fapt o modalitate prin care proiectul ar fi fost îngropat. La presiunea societății civile, în mandatul predecesorului lui Șova, Răzvan Cuc, CNAIR a demarat achiziția pentru actualizarea documentației tehnice necesare acestei autostrăzi, însă contractul s-a semnat pe o sumă infimă, circa 17 milioane lei fără TVA. Din această cauză proiectantul a predat, cu mari întârzieri, doar o parte din documentație, cea pentru sectoarele incluse în PNRR, restul însă probabil că nu va mai ajunge niciodată la CNAIR.

După revenirea PSD la putere și numirea lui Sorin Grindeanu în funcția de ministru al transporturilor, social-democrații băcăuani au făcut lobby intens pentru plasarea cât mai sus în ierarhia proiectelor de infrastructură rutieră, în funcție de care se va acorda finanțarea europeană. În documentul pus inițial în dezbatere publică, A13 Bacău – Brașov era pe poziția a 14-a, în fața sectorului montan al A8 Miercurea Nirajului – Leghin. Cu toate acestea, la presiunea societății civile din Moldova, dar și a unei părți a presei, Ministerul Transporturilor a reevaluat proiectele, așa încât A13 Bacău – Brașov a căzut abia pe poziția a 19-a, în spatele „Autostrăzii Unirii”, cu un punctaj mai mic decât cel inițial.

Omul lui Grindeanu, numit secretar de stat

Celălalt secretar de stat, numit de Nicolae Ciucă, se numește Bogdan-Stelian Mîndrescu, șef de cabinet al vicepremierului Sorin Grindeanu.

În CV, acesta menționează că, în perioada 2014 – 2014, a lucrat pe post de consultat pentru o firmă din China – Inspur Shandong Group -, după care a fost șef de cabinet ministrului transporturilor, Răzvan Cuc.

În anul 2017, Bogdan Mîndrescu a ocupat funcția de membru în Consiliul de Administrație la Electrificare CFR SA. Tot în 2017, Mîndrescu a fost desemnat membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Aeroporturi București, iar în același an a fost numit director general al aceleași companii, funcție din care a demisionat în 2018.

Sursa foto: Facebook / Moldova vrea autostradă

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *