Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Organizația militară condusă de Federația Rusă a început să își retragă trupele din Kazahstan

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 ianuarie 2022

Trupele organizației militare conduse de Federația Rusă au început să se retragă joi, 13 ianuarie, din Kazahstan, după ce au ajutat la înăbușirea protestelor izbucnite în urmă cu o săptămână, relatează Reuters.

Mulțumită sosirii voastre, forțele militare și de securitate ale Kazahstanului au fost capabile să localizeze și să rețină bandiții”, a spus ministrul adjunct al Apărării din Kazahstan, Mukhamedzhan Talasov, la ceremonia de retragere a trupelor OTSC.

Ceremonia a fost organizată în Almaty, oraș afectat de ciocnirile violente dintre protestatari și forțele de ordine, potrivit AFP, citat de News.ro.

Operaţiunea de menţinerea păcii s-a terminat (…). Sarcinile au fost îndeplinite”, a transmis și generalul rus Andrei Serdiukov, comandantul contingentului OTSC, din care au făcut parte 2.030 de militari ruși, beloruși, armeni, tadjici sau kîrgîzi.

Retragerea trupelor OTSC din Kazahstan ar urma să dureze maximum 10 zile, după cum anunța președintele Kassym-Jomart Tokayev.

Context

Revolta din Kazahstan a pornit de la o Lege adoptată la 1 ianuarie, ce a făcut ca prețul GPL-ului să crească incontrolabil. Ulterior, s-a transformat într-o mișcare îndreptată împotriva fostului președinte Nursultan Nazarbayev, în vârstă de 81 de ani, ce a condus țara din timpul Uniunii Sovietice până acum 3 ani.

Chiar dacă s-a retras de la conducerea țării, Narazbayev a rămas, în schimb, în alte funcții ce i-au permis să rămână influent. Abia miercurea trecută, pe fondul protestelor, s-a retras și de la șefia Consiliului de Securitate al țării, funcție preluată ulterior de către actualul șef al statului.

Amintim că vineri, 7 ianuarie, Tokayev a transmis că le-a cerut forțelor de ordine să nu aibă milă și să îi împuște pe protestatari, pe care îi numea „teroriști și bandiți”.

Militanții nu au renunțat la arme, continuă să comită crime sau să se pregătească pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie să ajungă la final. Cine nu se predă, va fi distrus. Le-am ordonat autorităților și armatei să împuște fără să avertizeze înainte”, a spus Tokaev, vineri, într-o declarație de presă transmisă la televizor.

La cererea lui Tokayev, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, a trimis, pe 6 ianuarie, trupe pentru a restabili ordinea în Kazahstan, intervenție care a venit într-un moment de mare tensiune între Rusia-SUA și chiar înaintea discuțiilor din această săptămână privind criza din Ucraina. OTSC a desfășurat puțin peste 2.000 de soldați și 250 de echipamente militare.

În urma protestelor, peste 10.000 de persoane au fost reținute de autoritățile din Kazahstan.

Sursă foto: Facebook / Libertatea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW