Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Ordonanța pentru compensarea cu 25 bani/l a prețurilor la carburanți, aprobată de Guvern  

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 iunie 2022

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 30 iunie, Ordonanța de urgență care reglementează compensarea cu 25 bani/litru a prețurilor la carburanți pentru o perioadă de trei luni. În același timp, potrivit actului normativ, executivul mizează și pe „solidaritatea” benzinarilor, pentru a oferi clienților o reducere de 25 bani/litru.

Presiunea străzii i-a făcut pe reprezentanții coaliției de guvernare să caute soluții pentru atenuarea scumpirilor la carburanți. De la începutul anului și până acum prețurile la benzină și motorină au crescut cu peste 2 lei/litru, tendința din ultimele săptămâni fiind îngrijorătoare. Inițial liderii coaliției au discutat despre a oferi o compensare de 1 leu/litru, însă privind impactul bugetar al unei astfel de măsuri i-au făcut să facă un pas înapoi. Așa s-a ajuns la acordarea unei compensații de 0,25 lei/litru, care va costa statul circa 2 miliarde lei în următoarele trei luni.

25 bani prezentați drept 50 bani

Într-o declarație de presă susținută la finalul ședinței de Guvern, ministrul energiei, Virgil Popescu, a explicat că benzinarii nu vor fi constrânși să aplice reducerea menționată în actul normativ, ci doar compensarea de 25 bani. Prin urmare, nu există absolut nicio garanție că aceștia vor aplica efectiv Ordonanța și nu vor încerca să-și sporească profitul. Totuși, având în vedere că în România este economie de piață, este posibil ca avântul unor benzinari în acest sens să fie temperat de concurență.

„Reducerea cu 50 de bani a prețului la carburanți s-a aprobat. 25 bani vor fi suportați de la bugetul de stat printr-un mecanism, iar 25 bani vor fi o reducere comercială aplicată voluntar de lanțurile de benzinării, în cazul în care doresc această reducere de la bugetul de stat. OUG intră în vigoare din această noapte, mă aștept să vedem companii care aplică această OUG. Să le lăsăm un termen scurt în așa fel încât sistemele fiscale să fie actualizate”, a declarat Ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW