Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ordonanță de urgență pentru achiziția echipamentelor de protecție împotriva coronavirusului

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 2 februarie 2020 Etichete: , , , ,

Ministrul Sănătății, Victor Costache, și ministrul de Interne, Marcel Vela, au anunțat că vor depune o ordonanță de urgență pentru achiziționarea echipamentelor de testare și protecție împotriva coronavirusului.

În momentul acesta avem peste 1000 de kituri de testare și putem achiziționa oricâte vom avea nevoie. În ceea ce privește măsurile luate la nivel național și de celelalte ministere, știți foarte bine, s-a instituit un circuit special de verificare a persoanelor care vin din China cu ajutorul poliției de frontieră, iar de săptămâna viitoare se va aloca personal suplimentar de către DSP-uri care să ajute Poliția de Frontieră în acest demers. Scopul acestei întâlniri este de a fi pregătiți în eventualitatea propagării acestei epidemii și în țara noastră și vom elabora această ordonanță de urgență pentru a achiziționa rapid tot ce trebuie”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Dacă aceste stocuri existau la MAI la MS, nu era necesară această ședință sau acest efort legislativ și evident, financiar. În acest context am hotărât să fie achiziționat, în regim de urgență de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate din subordinea Ministerului Finanțelor, nu de către Ministerul Sănătății sau de către MAI. În această situație de urgență, echipamente individuale de protecție, camere de izolare cu presiune negativă, izolate cu presiune negativă pentru transport pe targă, seturi de suport cardiorespirator compuse din ventilator, monitor și câte patru injectomate, substanțe pentru dezinfectare și filtre pentru echipamente de izolare în limita unor cantități pe care le-am stabilit într-o anexă. Aceasta ar fi prima parte de achiziție de urgență făcută de ONAC. Urmează ca în 45 de zile, după adoptarea actului normativ să stabilim un cadru multianual pentru constituirea stocurilor naționale de urgență care să fie aprobat prin ordin comun al MAI și al ministrului sănătății, astfel încât, constituirea, utilizarea și reîntregirea acestor stocuri să fie permanentă, astfel încât să nu fim puși în situația unei variante în care să fie pusă în pericol viața românilor” a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *