Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


Ordonanţa „Adio hârtii!”, adoptată de Guvernul Orban / Ce presupune și de când intră în vigoare

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 8 mai 2020 Etichete: , , ,

Guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat, în ședința de joi, Ordonanţa „Adio hârtii!” propusă de Ministerul Fondurilor Europene.

Începând cu data de 1 iunie, toţi angajaţii Ministerului Fondurilor Europene şi ai structurilor aflate în subordine au obligaţia să renunţe definitiv la hârtii și să folosească exclusiv sistemul digital.

„Începând din 1 iunie toţi angajaţii Ministerului Fondurilor Europene şi ai structurilor aflate în subordine au obligaţia de a folosi exclusiv sistemul digital şi de a renunţa la hârtii în interacţiunea pe care o vor avea cu beneficiarii finanţărilor”, conform unei Ordonanţe adoptate ieri în şedinţa de Guvern.

Ministrul Marcel Boloș spune că prin această ordonanță a fost realizată “o mica revoluție” care trebuia făcută din 2014.

„Am provocat o mică revoluţie realizând ceea ce trebuia făcut încă din 2014, şi anume să intrăm în normalitatea folosirii sistemului digital. De acum nu mai există cale de întoarcere la mecanismele greoaie pe care le urau atât de mult beneficiarii finanţărilor„, a afirmat ministrul Marcel Boloş.

Această nouă măsură vine cu numeroase avantaje, printre care și drumuri mai puţine între Organismele Intermediare şi autorităţile de management, folosirea documentelor cu formate predefinite şi notificări în timp real asupra progresului proiectelor depuse.

„Economia semnificativă de timp şi transparenţa se referă în egală măsură şi la funcţionarii Ministerului Fondurilor Europene care pot automatiza operaţiunile repetitive şi chiar să scrie Ghidurile direct în sistem. Asigurarea pistelor de audit pentru toate fluxurile din ciclul de viaţă al proiectelor este un alt avantaj al implementării Ordonanţei propuse de ministrul Marcel Boloş. La nivelul ministerului faptul că toate informaţiile vor fi înregistrate electronic se traduce prin posibilitatea de a lua decizii rapide privind politica alocării fondurilor europene pe baza unei imagini de ansamblu. De altfel, la adresa www.fonduri-ue.ro/statistici se pot vedea în premieră şi transparent informaţii în timp real legate de absorbţia fondurilor europene în România”, precizează ministerul.

În data de 7 mai în sistemul informatic MySMIS erau 2.059.534 fişiere ataşate, aproximativ 70% din spaţiul de stocare fiind ocupat de documente tipărite.

„Deblocarea investiţiilor semnificative în infrastructura hardware la mai puţin de trei săptămâni de la preluarea mandatului de către ministrul Marcel Boloş pe 4 noiembrie 2019 reprezintă un alt pas important în procesul de normalizare şi de transparentizare a folosirii banilor europeni în România„, informează ministerul.

sursa foto: Dreams Time

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW