Tuesday, February 27, 2024
Jurnalism corect


Ordin de modificare a măsurilor de carantină pentru cei infectați cu Covid-19 care sunt asimptomatici, publicat în Monitorul Oficial

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 15 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Ordinul modificat privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID-19 a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

Ordinul emis de ministrul Sănătății conține precizări referitoare la instituirea măsurii de carantină instituţionalizată sau la domiciliu pentru persoanele afectate de COVID-19.

Potrivit ordinului, prin carantină se înţelege “atât instituirea măsurii de carantină instituţionalizată (în spaţii special amenajate), măsurii de carantină la domiciliu, cât şi instituirea izolării la domiciliu”.

Ordinul arată că se instituie măsura de carantină la domiciliu numai în situaţia în care spaţiul permite carantinarea individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor în acelaşi domiciliu.

Acest lucru se face  pe baza declaraţiei pe propria răspundere și se aplică doar următoarelor categorii:

 • persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roşie);
 • persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus;
 • membri de familie asimptomatici confirmaţi cu coronavirus care se carantinează la acelaşi domiciliu.

Aceste categorii de persoane au obligația de a se carantina la domiciliu pentru 14 zile. Acestea au datoria să anunțe medicul de familie, astfel încât starea lor de sănătate să poată fi monitorizată.

Data de începere a perioadei de carantinare sau izolare la domiciliu este dispusă în urma anchetei epidemiologice de către DSP. De asemenea, DSP-urile au obligaţia ca la ieşirea din carantină să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situaţie un aviz epidemiologic, menţionează ordinul.

Autorităţile administraţiei publice locale sunt cele care stabilesc spaţiile de carantină instituţionalizată, încheie contracte de închiriere a acestora, asigură eliminarea deşeurilor prin contracte cu firme specializate, stabilesc repartizarea pe camere a persoanelor carantinate şi asigură hrana acestora.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW