Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Orban și miniștrii liberali, prezenți la ceremonia dedicată Zilei Aviației / Mesajele oficialilor – VIDEO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 20 iulie 2020 Etichete: , , ,

Premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Transporturilor Lucian Bode și șeful DSU Raed Arafat și alți miniștrii din Guvernul PNL sunt prezenți, luni dimineață, la Monumentul Eroilor Aerului, acolo unde are loc ceremonia dedicată Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. 

Mesajul președintelui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Aviației

„Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sărbătorită împreună cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, un erou al credinței și al virtuții, este prilejul de a-i onora, cu recunoștință și prețuire, pe toți aviatorii care, de-a lungul istoriei noastre, și-au pus viața în slujba patriei, cu dăruire, patriotism și abnegație.

În această zi, rememorăm, totodată, și contribuția generațiilor de constructori de aeronave, oameni de știință care, prin creativitate, inteligență și pasiune, au dus aeronautica românească la nivelul țărilor cu tradiție și performanțe remarcabile în acest domeniu.

De asemenea, îi celebrăm și pe cei care lucrează în domeniul aviației civile, atât cea de transport, cât și cea utilitară și sportivă. Fiecare, în domeniul său, își aduce contribuția la dezvoltarea economiei țării noastre și la progresul sportului aviatic.

În prezent, Forțele Aeriene ale României, cu o vechime de aproape 130 de ani, sunt compuse din structuri moderne, aflate în plin proces de consolidare a capacității operaționale, ca urmare a creșterii cheltuielilor pentru Apărare până la 2% din PIB și a introducerii în dotare a noi tipuri de aeronave și tehnică, mult mai performante.

Forțele Aeriene Române desfășoară misiuni esențiale, de apărare a integrității spațiului aerian național și a celui NATO din zona de responsabilitate.

Această categorie modernă de forțe ale armatei are un rol important în consolidarea posturii de apărare a României, îndeplinind misiuni complexe pentru apărarea spațiului aerian al țării noastre, efectuarea misiunilor de transport aerian, precum și cooperarea cu state aliate în cadrul misiunilor de pace și de reconstrucție post conflict.

În actualul context generat de pandemia de COVID-19, parte din aceste structuri au executat misiuni importante, în prima linie, alături de alte forțe și mijloace specializate.

Salut participarea la executarea misiunilor de transport aerian al persoanelor suspecte sau infectate cu noul coronavirus și al personalului medical, a misiunilor de repatriere a cetățenilor români din zone afectate de pandemie, precum și a misiunilor de transport de materiale sanitare, tehnică și aparatură medicală, atât de necesare pentru protecția populației.

Dragi aviatori și membri ai Forțelor Aeriene,

Vă felicit pentru performanțele și realizările profesionale. Ați transformat zborul și apărarea spațiului aerian al României într-o adevărată profesiune de credință.

Vă urez ca spiritul de sacrificiu, patriotismul și dorința de autodepășire care vă caracterizează să vă ghideze și în viitor în îndeplinirea misiunilor dumneavoastră”.

Mesajul premierului Ludovic Orban cu ocazia Zilei Aviației

„Îi sărbătorim astăzi pe profesioniștii aerului și întreg personalul din domeniul aviației civile și militare, cu convingerea că munca lor înseamnă siguranța călătoriilor noastre cu avionul, șanse neprețuite pentru cei a căror viață depinde de accesul cât mai rapid la unități spitalicești din țară sau de peste hotare, intervenții vitale în situații de urgență și, nu în ultimul rând, înseamnă apărarea și securitatea spațiului aerian al României.

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, marcată în aceeași zi când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților, este un bun prilej de a le mulțumi tuturor pentru activitatea lor, pentru profesionalismul, responsabilitatea și curajul cu care își fac datoria.

În cele câteva luni de când și România este afectată de pandemia cu noul coronavirus, mulți dintre cei care lucrează în domeniul aviației s-au aflat și ei în linia întâi în lupta pentru viață, alături de medici și de alte categorii profesionale. Au existat cazuri de pacienți care au avut nevoie să fie transportați de urgență, pe calea aerului, la spitale aflate la distanțe mari, au fost transporturi aeriene de materiale sanitare absolut necesare în contextul crizei sanitare – eforturi pentru care toți cei implicați merită recunoștința și respectul nostru.

România are o tradiție îndelungată în domeniul aviației, pe care profesioniștii de astăzi o duc mai departe. Ne mândrim și astăzi, ca români, cu cei trei pionieri ai aviației, Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă, care s-au dedicat unui vis ce părea în vremea lor de nerealizat, dar care, prin munca și perseverența lor, au contribuit la apariția și dezvoltarea unui domeniu vital pentru lumea modernă. Aviația a devenit, în cei peste o sută de ani de istorie a sa, un domeniu extrem de complex care, pe lângă logistica și infrastructura specifice, implică resursă umană foarte bine pregătită. Performanțele profesioniștilor aviației din România sunt astăzi recunoscute și apreciate în lume, atât în domeniul civil, cât și în cel militar, și avem aici exemplul celor care ne reprezintă țara în misiunile desfășurate sub mandat ONU, OSCE sau NATO. Am o deosebită admirație pentru munca tuturor”.

Mesajul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu,  cu ocazia Zilei Aviației

„De ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene Române, vreau să îi felicit pe aviatorii români, civili și militari, pentru profesionalismul cu care își fac mereu datoria și pentru devotamentul lor față de țară.

Ei sunt cei care reușesc ca prin tot ceea ce fac zi de zi să contribuie la siguranța României și la respectul și încrederea aliaților și partenerilor noștri strategici.La mulți ani, tuturor aviatorilor români!”

 

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW