Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Orban: Mă întreb dacă planul lui Streinu a apărut întâmplător. Sunt lucruri de o gravitate extremă, nu trebuie tratate doar cu zâmbet

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 23 aprilie 2020 Etichete: , ,

Premierul Ludovic Orban l-ar criticat pe managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, pentru planul de a izola persoanele de peste 65 de ani de familiile lor. Orban susține că „o stupiditate mai mare” nu a văzut.

„Planul acela e o năstrușnicie, o stupiditate mai mare nu am văzut. Documentul ăla zici că e făcut în anii 50, la fiecare după nevoi, cu statul care se ocupă de tot, preia distributia de energia electrică, de utilități, nu mai plătește nimeni taxe. E o nebunie nici nu trebuia luat în serios.

Chiar stau și mă întreb dacă a apărut întâmplător sau nu chestia cu carantinarea părinților și bunicilor.

Sunt lucruri de gravitate extremă, nu trebuie tratate doar cu un zâmbet, ci cu măsuri,” a declarat Orban.

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a elaborat un proiect intitulat „Programul <<VACANȚA MARE>> de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/Covid-19>>  care include și măsuri precum separarea vârstnicilor de familii pentru o perioadă de trei luni și izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”. Aceste informații au stârnit un val de temeri și reacții aprinse în spațiul public.

În planul medicului Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:

  • Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;
  • Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;
  • Persoanele cu vârstă sub 40 de ani:
  • Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Iohannis, către vârstinici: Stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia din casă

Și președintele Klaus Iohannis a criticat proiectul lui Cercel, spunând că este o măsură aberantă.

„A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Într-un astfel de plan, cineva propunea o măsură aberantă, cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla. Este inacceptabil. Trăim într-o societate liberă care se procedează, dar nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun „stați liniștiți”. Nu vine nimeni să vă ia din casă”, a declarat președintele.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW