Wednesday, December 8, 2021
Jurnalism corect


Orban: Doar 35% din populaţia României este conectată la reţele de gaz natural /  Vom aloca un miliard de euro pentru finanţarea proiectelor de înfiinţare de distribuţii de gaz în localităţile României

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic , at 20 iunie 2020 Etichete: ,

Conform premierul Ludovic Orban doar 35% din populaţia României este conectată la reţele de gaz natural. Șeful executivului a anunțat că autorităţile intenţionează să investească un miliard de euro din fonduri europene în extinderea reţelei de alimentare cu gaze naturale.

„La ora actuală, deşi România deţine rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populaţia României este conectată la reţele de gaz natural. Pentru comparaţie, Ungaria, care nu se compară cu România în materie de rezerve de gaz, are racordată la reţeaua de gaz peste 90% din populaţie. Din cauza faptului că multe gospodării ale populaţiei nu sunt racordate la reţeaua de gaz, apelează la sisteme de încălzire care nu sunt eficiente, care au costuri mari, care poluează. Obiectivul nostru este de a extinde reţeaua de gaz, de a susţine autorităţile locale să înfiinţeze distribuţii de gaz pe raza localităţilor. (…) Decizia noastră a fost de a folosi fonduri europene pentru a susţine comunităţile locale în finanţarea proiectelor de investiţii de înfiinţare de distribuţii de gaz pe raza localităţilor, din fonduri europene vom aloca un miliard de euro în următorii şapte ani pentru finanţarea proiectelor de înfiinţare de distribuţii de gaz în localităţile României, repet, un miliard de euro”, a declarat premierul Ludovic Orban, sâmbătă, în comuna suceveană Moara, unde este pusă în funcţiune o reţea de alimentare cu gaze naturale.

Conform premierului, Guvernul trebuie să obțină aprobarea Comisiei Europene.

„Apelul de proiecte va fi lansat cel târziu în data de 1 august, în funcţie de momentul în care vom primi aprobarea de la Comisia Europeană pentru acest program de finanţare a distribuţiei de gaz. Restul de 800 de milioane din miliardul pe care l-am alocat vor fi prevăzuţi în bugetul pe care îl va avea România din bugetul Uniunii Europene pe exerciţiul financiar multianual 2021-2027. Prin această alocare obiectivul nostru este cel puţin să dublăm numărul gospodăriilor din România care sunt racordate la reţeaua de gaze, este extrem de important nu numai pentru gospodării, cât şi pentru localităţi”, a afirmat primul ministru, citat de news.ro.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW