Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Orban: Din cauza modificărilor Parlamentului, e posibil să întârzie punerea măştilor la dispoziţia cetăţenilor vulnerabili

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 21 mai 2020 Etichete: , , ,

Premierul Ludovic Orban a declarat că din cauza modificărilor făcute de Parlament la hotărârea de guvern privind starea de alertă, este posibil să fie întârziată punerea la dispoziția persoanelor vulnerabile a măștilor de protecție.

„Parlamentul nu avea decât competenţa de a aproba sau de a respinge hotărârea de guvern prin care a fost instituită starea de alertă. (…) Parlamentul a decis să modifice hotărârea şi unele dintre măsurile care au fost cuprinse. Vă dau un exemplu. Parlamentul a schimbat mecanismul pe care l-am gândit noi pentru distribuţia măştilor către persoanele defavorizate care se află sub prevederile legii privind venitul minim garantat.

Intenţia noastră era să adoptăm mâine, în şedinţa de guvern, hotărârea şi achiziţia să fie făcută de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, care este cel care are competenţa legală să acorde această formă de sprijin către persoanele vulnerabile, urmând ca distribuţia să se facă în termen de trei-patru zile, prin intermediul Poştei Române. Practic, s-a schimbat mecanismul. Distribuţia măştilor se va face prin Ministerul Sănătăţii, care va trebui să aştepte cererile autorităţilor locale pentru distribuirea acestor măşti.

E posibil ca schimbarea mecanismului să întârzie ritmul de punere la dispoziţia cetăţenilor vulnerabili a acestor măşti necesare”, a spus Orban, la Realitatea Plus.

Orban a mai declarat că Parlamentul a mai adus o modificare, în legea privind starea de alertă, și anume, acea prin care se introduce, în cazul detașărilor, acordul din partea angajatului.

„Vom fi puşi în situaţia în care nu vom putea lua măsuri imediate. Am să vă descriu o situaţie, cum am avut. Dacă într-o secţie ATI un cadru medical este infectat, ceilalţi care au fost în contact cu cadrul medical din secţia respectivă trebuie să intre în izolare la domiciliu, să fie testaţi, poate sunt şi ei identificaţi pozitiv. Cum vom putea asigura prin detaşare de la alte spitale sau din sistemul de sănătate coordonat de Ministerul Apărării (…), de unde vom găsi cadrele medicale pentru a putea trata pacienţii care au nevoie de tratament, mai ales în secţia ATI?”, a spus premierul.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW