Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Orban, despre proiectul privind închisoarea la domiciliu: O aberație. Alina Gorghiu s-a descalificat, nici nu mai are nevoie de vreo sancțiune

By Madalina Balaceanu , in Politic , at 4 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Liderul PNL, premierul Ludovic Orban, susține că proiectul de lege privind executarea la domiciliu a pedepsei cu închisoarea, inițiat de senatorul liberal Alina Gorghiu, este o „aberație” și a anunțat că liberalii vor vota împotrivă.

Este o aberatie. E un proiect de lege care a fost initiat de un senator al nostru fara a avea acordul grupului parlamentar din Senat, dar mai ales fara a avea acordul conducerii PNL.

PNL nu sustine acest proiect de lege, Guvernul pe care il conduc este categoric impotriva acestui proiect de lege.

Am dat mandat in camera decizionala, Camera Deputatilor, catre grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor sa voteze impotriva acestui proiect care este contrar liniei politice a PNL de alegerea mea ca presedinte al PNL si, de asemenea, in cazul in care va trece de Camera Deputatilor, pentru ca am vazut ca la Senat au votat intr-o veselie aproape toti senatorii, il vom ataca la CCR.

Acest proiect este neavenit, este un proiect care nu are nimic de-a face cu politica penala a statului roman in viziunea Guvernului pe care il conduc, este un proiect care pare sa ofere solutii unor oameni certati cu legea si nicidecum sa ofere o solutie pentru problemele existente la ora actuala in Romania„, a declarat, Ludovic Orban, pentru Agerpres.

Orban susține că este foarte grav că în timpul stării de urgență, Senatul a dezbătut un astfel de proiect.

„Mi se pare cu atat mai grav ca in starea de urgenta in care se gaseste Romania in Senatul Romaniei sa se dezbata astfel de proiecte pe ideea ca poate lumea fiind concentrata pe batalia contra epidemiei de coronavirus nu o sa bage in seama astfel de proiecte.

Lumea este atenta si sanctioneaza astfel de proiecte. In ceea ce ma priveste cred ca este picatura care a umplut paharul in materie de atitudine politica din partea senatorului nostru care a initiat proiectul de lege, iar PNL va fi categoric impotriva adoptarii acestui proiect si va cauta toate parghiile constitutionale si legale pentru neintrarea in vigoare a acestui proiect”, a afirmat Orban.

Întrebat dacă Alina Gorghiu ar putea fi sancționată, liderul PNL a răspuns:

 „S-a autodescalificat, nici nu mai are nevoie de vreo sanctiune. Beneficiaza din plin de sanctiunea cetatenilor”.

Proiectul de lege prin care pedepsele mai mici de șapte ani pot fi executate de acasă, cu anumite condiții, a fost votat de Senat, marți seară, cu 128 de voturi „pentru” și două abțineri. Camera Deputaților este for decizional.

Propunerea legislativă a fost inițiată, anul trecut, de parlamentarul PNL Alina Gorghiu.

„Proiectul modifică în esență Codul Penal cu câteva prevederi esențiale care se găsesc în sistemele multor state ale Uniunii Europene. De exemplu, de a introduce o măsură alternativă la pedeapsa închisorii, și anume executarea la domiciliu a pedepsei închisorii, care reprezintă o formă de individualizare a pedepsei și, de asemenea, executarea fracționată a pedepsei închisorii. Codul de Procedura Penală suportă o modificare esențială, care presupune că instanța se va pronunță asupra revocării și anulării executării la domiciliu a pedepsei închisorii. (…) Se instituie supravegherea prin brățară electronică, se definește noțiunea de imobil în care se execută pedeapsa și se reglementează cazurile în care condamnatul poate părăși imobilul – asta este esență inițiativei legislative”, a spus Alina Gorghiu, citată de ziare.com.

Ce prevede proiectul

Conform proiectului de act normativ, în anumite situații instanța poate decide ca inculpatul să-și execute pedeapsa la domiciliu.

Condiții:

– Pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;

– Infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

– Infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerata în folosul comunitățîi;

– În raport de persoană infractorului, de conduită avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinată.

Cine nu poate beneficia de aceste prevederi:

– Inițial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată;

– Infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zadarnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților;

– Faptele reprezintă infracțiuni contra viețîi, contra integrității corporale sau sănătății, infracțiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni de corupție, infracțiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plata electronice contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice, precum și infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată.

– Persoană a fost condamnată anterior pentru săvârșirea fie a infracțiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire a evadării ori pentru tentativă la această.

Executarea închisorii în regim mixt, o altă variantă

Propunerea de lege mai prevede ca executarea pedepsei să se poată face și în regim mixt, adică în timpul săptămânii la domiciliu, iar în weekend la penitenciar.

„În raport de persoană infractorului, de conduită avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, cu respectarea condițiilor prevăzute de art 98*1 – 98*7, dacă apreciază că este necesar pentru prevenirea infractorului de la svaarsirea de noi fapte penale, instanța poate dispune individualizarea mixtă a executării pedepsei închisorii: în timpul săptămânii la domiciliu, iar în zilele de sâmbătă și duminică în penitenciar,” se arată în proiectul legislativ.

Acești deținuți vor fi supravegheați în permanență la domiciliu prin intermediul brățării electronice.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW