Wednesday, May 18, 2022
Jurnalism corect


Orban, de Ziua Europei: După ce vom depăşi toţi perioada critică să revenim la normalitate mai uniţi, într-o Europă mai aproape de cetăţeni

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 9 mai 2020 Etichete: ,

Premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei în care susține că România poate depăși criza generată de pandemia de coronavirus dacă și toate celelalte țări o vor depăși.

„Se împlinesc 70 de ani de când şeful diplomaţiei franceze de la acea vreme, Robert Schuman, dădea citire Declaraţiei care îi poartă numele – moment prin a cărui semnificaţie istorică pentru Uniunea Europeană de astăzi ziua de 9 mai este sărbătorită în fiecare an ca Ziua Europei. La o distanţă în timp de şapte decenii, nevoia de solidaritate evocată în textul Declaraţiei Schuman, atunci când întregul continent încerca să se redreseze după război, este la fel de actuală acum, când societatea şi economiile europene se preocupă să revină cât mai rapid la normalitate după criza fără precedent generată de pandemia de coronavirus”, a declarat Ludovic Orban, în mesajul de Ziua Europei.

Premierul a declarat că, în urmă cu exact un an, liderii europeni reuniți la Sibiu, în primul mandat al României la președinția Consiliului Uniunii Europene, au transmis un mesaj ferm de unitate și dorință de consolidare a proiectului european.

„«Vom rămâne uniţi, la bine şi la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile şi vom sta întotdeauna alături unii de ceilalţi», este unul din cele 10 angajamente făcute la Sibiu de liderii europeni. Nimeni nu bănuia atunci cât de curând avea să vină o perioadă în care nevoia de solidaritate să fie atât de acută cum este acum. Putem depăşi criza pandemică cu care ne confruntăm de câteva săptămâni dacă şi toate celelalte ţări o vor depăşi. Sprijinul reciproc şi acţiunile comune sunt esenţiale pentru a opri răspândirea coronavirusului şi pentru a limita consecinţele socio-economice ale perioadei actuale”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban a mai scris în mesajul său că  solidaritatea europeană a dovedit că funcţionează.

„Am văzut acţiuni coordonate de repatriere a cetăţenilor altor state membre, pacienţi preluaţi din ţări mai grav afectate pentru a fi trataţi, transporturi de materiale sanitare de primă necesitate sau echipe de medici care şi-au ajutat colegii din alte ţări să salveze vieţi. România s-a implicat şi ea în astfel de eforturi şi ne bucură aprecierea manifestată la vârful instituţiilor europene faţă de gesturile de solidaritate ale statelor membre. Crearea unei rezerve strategice europene de materiale medicale prin mecanismul de protecţie civilă rescEU, planul de ajutor economic aprobat la nivelul UE în beneficiul statelor membre, extinderea Fondului de Solidaritate al Uniunii şi pentru situaţii de criză sanitară sunt deopotrivă dovezi ale unităţii europene”, a spus Orban.

Prim-ministrul a mai anunțat că România susține orice efort în direcția dezvoltării coezive și a solidarității europene.

„Puternic ataşată, în continuare, destinului său european, România susţine orice efort în direcţia dezvoltării coezive şi a solidarităţii europene, iar după ce vom depăşi toţi perioada critică să revenim la normalitate mai uniţi, într-o Europă mai aproape de cetăţeni”, a mai spus Ludovic Orban.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW