Orban anunță că și bugetarii vor intra în șomaj tehnic: Deja măsura este gândită și urmează să fie implementată/ Ministrul Muncii: Este o propunere asumată
Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri seara, faptul că s-a gândit la un mecanism prin care, în unele zone ale sistemului public, jumătate dintre angajați să lucreze 15 zile, iar restul să fie „plătiți într-un fel de șomaj tehnic și invers”.
„Deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată. Restul sunt chestiuni de detaliu şi de modul în care va fi structurată OUG. Această măsură va fi valabilă nu numai pt administraţia centrală, ci şi pentrui cea locală şi pentru toate instituţiile publice care nu sunt în subordinea guvernului, ci şi a Parlamentului sau sunt autonome”.
Orban a anunțat că sunt zone publice care nu pot fi afectate, ba chiar este „nevoie de resurse suplimentare”.
„Sunt zone publice care nu pot fi afectate, ba chiar avem nevoie de resurse suplimentare. Nu putem afecta zona de spitale, DSP, ambulante, zona MAI cu jandarmi, pompieri, politisti, nu putem afecta zona militara. Sunt mai greu de afectat zona Ministerului Muncii, pentru ca ANOFM este implicata in acordarea si procesarea sumelor pentru somajul tehnic, AJPIS, ITM, Casele de Pensii sunt implicate. Sunt zone publice unde nu putem lua masuri similare cu somajul tehnic”, a explicat premierul, la B1 Tv.
Liderul PNL a explicat că pentru alte zone a fost gândit „un mecanism care ține de evitarea riscului de răspândire a virusului”.
„Impartim angajatii in doua, fiecare parte sa poata mentine functionalitatea institutiei publice. Fiecare angajat lucreaza 15 zile, restul sunt platiti intr-un fel de somaj tehnic si invers. Acest mecanism trebuie sa asigure functionarea zonei publice. Practic, jumatate din angajati vor fi intr-o forma de somaj tehnic si beneficiaza de 75% din salariul mediu brut”, a mai afirmat Orban.
Ministrul Muncii: Șomaj tehnic în instituțiile publice, o decizie care asigură psibilitatea tuturor de a rămâne acasă
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că șomajul tehnic în instituțiile publice este o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă de epidemie.
„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție.
În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază.
Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.
Inquam Photos / Octv Ganea
Comentarii
15 zile vor lucra aia care lucra iar 15 zile tot ei din somaj tehnic. Pilele nu vor lucra nici la servici nici acasa. Si unde trebuie inlocuit personalul dupa 15 zile cu amante, bucatarese, coafeze ce faceti.