Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Oradea: Administratorul a trei firme, trimis în judecată pentru evaziune fiscală / Prejudiciu estimat la peste 26,5 milioane de lei

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 11 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Administratorul a trei întreprinderi din Oradea se confruntă cu acuzații de evaziune fiscală, fiind suspectat că a înregistrat peste 700 de facturi fictive în contabilitate, provocând un prejudiciu estimat la peste 26,5 milioane de lei. De asemenea, administratorii a șase alte firme implicate în emiterea acestor facturi, împreună cu una dintre întreprinderile implicate, au fost deferiți justiției. Procurorii au instituit sechestru asupra bunurilor și terenurilor evaluate la peste 48 de milioane de lei.

”Procurorii din cadrul al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului P.F., în vârstă de 53 de ani, administrator al societăţilor L, LC şi LS din mun.Oradea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptele constând în aceea că, mod repetat şi în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 04.01.2011 – 04.03.2015, în scopul sustragerii de la plata taxei pe valoare adăugată, a înregistrat în evidenţa contabilă financiară şi fiscală a celor trei societăţi un număr de 705 facturi fiscale fictive”, au transmis, joi, procurorii al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Conform informațiilor, facturile în cauză pretindeau a fi pentru achiziții de bunuri precum încălțăminte, marochinărie, îmbrăcăminte și accesorii, însă erau fictive. Acestea proveneau de la șase societăți comerciale din România (cinci cu sediul în București și una cu sediul în Oradea), care, pentru a apărea legal, pretindeau fictiv că au achiziționat bunuri de la alte societăți comerciale cu comportament de tip fantomă.

”În realitate cele 705 facturi au fost înregistrate în scopul de a sustrage cele trei societăţi comerciale deţinute de inculpat de la plata taxelor datorate, prejudiciind în acest mod bugetul consolidat al statului cu suma totală de 26.579.381 lei, reprezentând TVA dedus nelegal. Din probele administrate în cauză rezultă că bunurile (încălţăminte, accesorii, obiecte de marochinărie) care fac obiectul facturilor din dosar (705 de facturi emise în favoarea celor trei firme din grupul L în perioada 2011-martie 2015) au existat în realitate, ele fiind comercializate direct fie de la furnizorii intracomunitari din Italia societăţii L SRL, fie din complexul comercial D.R. din mun.Bucureşti (bunuri pentru care nu existau documente justificative de provenienţă)”, au mai transmis procurorii.

Conform acestor informații, beneficiarul bunurilor a fost L SRL, iar traseul documentelor a fost realizat prin intermediul celor șase societăți intermediare (conduse de cetățeni români și libanezi – complici în acest caz), care, la rândul lor, primeau facturi de la societăți cu un comportament de tip fantomă. Aceste societăți intermediare fie declarau achiziții intracomunitare de la furnizorii din Italia (în cazul mărfurilor provenite din spațiul comunitar), fie compensau TVA-ul colectat cu achiziții fictive de la alte societăți de tip „fantomă” (în cazul mărfurilor provenite din țară).

Scopul urmărit prin intermediul acestor societăți intermediare furnizoare de facturi (platforme de facturare) a fost acela de a permite societății L SRL să beneficieze de TVA deductibilă. Ulterior, bunurile achiziționate de societatea L din spațiul intracomunitar, respectiv din complexul comercial C.D., erau valorificate prin propriile sale magazine. Prin același rechizitoriu, s-a dispus trimiterea în judecată a SC L SRL sub acuzația de evaziune fiscală, respectiv a inculpaților CI, LN, MA, ELA, MMK, PG, sub acuzația de complicitate la evaziune fiscală (administratorii societăților intermediare).

Aceştia anunţă că s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pe bunurile imobile deţinute de inculpaţi, până la concurenţa valorii prejudiciului de 26.579.381 lei lei, astfel că în perioada 15-17.11.2023, au fost aplicate sechestre pe 3 clădiri nerezidenţiale, 1 apartament, o vilă de locuit, 2 spaţii comerciale şi 19 terenuri situate în Bihor, Giurgiu,Ilfov, Constanţa, Prahova, Călăraşi, Bucureşti, în valoare totală de aproximativ 48 milioane lei, fiind formulată propunere de menţinere a sechestrului.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii