Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Optimism în privința aderării Suediei și Finlandei la NATO / Aurescu, în urma întâlnirii cu omologii din Polonia și Turcia: Sperăm să avem veşti bune

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 mai 2022

Procesul de aderare a Suediei și Finlandei la NATO se anunță ceva mai dificil decât așteptările inițiale, motivul principal fiind legat de împotrivirea Turciei. Totuși, în spatele ușilor închise, diplomații încearcă să găsească consensul pentru deblocarea situației, iar primele semnale sunt pozitive. 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri, 27 mai 2022, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din România, Polonia și Turcia, desfășurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, și cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazdă a reuniunii.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, agenda discuțiilor a cuprins subiecte de interes pe dimensiunea de securitate cu accent pe contextul actual regional generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, temele de interes prioritar de pe agenda NATO, în special deciziile care urmează să fie luate în cadrul Summitului NATO de la Madrid, inclusiv privind consolidarea posturii de descurajare si apărare aliate pe Flancul Estic, și negocierea Noului Concept Strategic al NATO, precum și viitorul consolidării dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte.

„Am discutat astăzi despre aspecte esenţiale care să fie în beneficiul securităţii cetăţenilor noştri ca alianţi ai NATO, şi ne-am concentrat pe subiecte de interes legate de agenda de securitate. Bineînţeles că unul dintre subiecte a fost criza din Ucraina şi implicaţiile pe care le are. Ca aliați ai Flancului Estic al NATO, împărtăşim îngrijorarea cu privire la agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucraine pentru siguranţa din regiune, pentru securitatea europeană şi euro-atlantică ca întreg. Parametrii de securitate au fost foarte afectaţi de către acest război ilegal început de Rusia împotriva Ucrainei şi este datoria noastră, pe de o parte să consolidăm securitatea euro-atlantică şi pe de altă parte să prezervăm regulile internaţionale din domeniul securităţii”, a afirmat Bogdan Aurescu, într-o conferinţă de presă comună

În legătură cu procesul de aderare a Suediei și Finlandei la NATO Aurescu s-a declarat încrezător: „Sperăm să avem în curând veşti bune”.

„Spre deosebire de mulţi, eu sunt oprimist în acest subiect. Sunt convins că acest dezacord va fi soluţionat în cel mai bun mod, în spiritul solidarităţii NATO”, a declarat la rândul său Zbigniew Rau, ministrul polonez al afacerilor externe.

Întâlnire Aurescu – Cavusoglu

Bogdan Aurescu a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, în marja Trilateralei. Potrivit diplomației române, pe fondul implicațiilor multidimensionale ale agresiunii militare ruse, cei doi demnitari au abordat în cadrul discuțiilor și teme de interes în domeniul securității energetice, cu accent pe necesitatea reducerii dependenței de gazul rusesc. Au fost abordate aspecte concrete ale cooperării în acest domeniu, inclusiv vizând tranzitul gazelor naturale prin Turcia și diversificarea rutelor și surselor de aprovizionare.

Totodată, ministrul român de externe a subliniat susținerea României pentru politica NATO a „Ușilor Deschise”, arătând că România sprijină aderarea la NATO a Finlandei și Suediei.

Negocierile au început

O primă întâlnire a avut loc miercuri, la Ankara, între autorităţile turce şi delegaţii din Finlanda şi Suedia. Turcia reproşează celor două ţări nordice, mai ales Suediei, faptul că găzduieşte activişti din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care îl consideră o organizaţie teroristă.

„Cererea noastră este cât se poate de legitimă şi clară. Aceste ţări susţin terorismul. Ele trebuie să pună capăt acestei susţineri şi să ridice restricţii impuse unor vânzări ale industriei apărării în ţara noastră”, a reitarat Mevlüt Cavusoglu.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW