Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Opoziția din Rusia, apel la proteste: Vor fi 5 milioane de oameni care fug de mobilizare și 1 milion de polițiști care îi urmăresc

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Cetățenii ruși au dat năvală miercuri, 21 septembrie, pe principala platformă de unde pot să își achiziționeze bilete de avion, pentru a scăpa de mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin, relatează Reuters. Din închisoare, unul dintre principalii lideri ai opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a transmis că decizia de a trimite alți 300.000 de cetățeni să lupte în Ucraina va provoca „o tragedie masivă”.

Datele de pe platforma Google Trends arată că, imediat după anunțul lui Vladimir Putin (detalii aici), au fost înregistrate foarte multe accesări ale site-ului Aviasales, cel mai popular site din Federația Rusă de unde pot fi cumpărate bilete de avion.

Zborurile cu destinația Istanbul (Turcia), Tbilisi (Georgia) sau Erevan (Armenia), state care nu le cer vize cetățenilor ruși, au rămas fără bilete. Un zbor din Moscova până la Dubai a ajuns la 5.000 de dolari, de 5 ori mai mult decât media salariului din Rusia.

Pe fondul temerii cetățenilor ruși că granițele vor fi închise pe fondul mobilizării parțiale, Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis că „nu poate da detalii”.

Între timp, cetățenii ruși care pot fi mobilizați sunt sfătuiți să nu călătorească în străinătate și le este recomandat să rămână în orașele în care sunt înregistrați, potrivit unui membru al Dumei de Stat, citat de Unian.

Aflat în închisoare, unul dintre principalii lideri ai opoziției ruse, Alexei Navalnîi, l-a acuzat pe Putin că încearcă să „atragă sute de mii de oameni într-un război criminal”, potrivit The Guardian.

Va fi o tragedie masivă, vor fi extrem de multe decese….doar pentru a-i menține puterea. Putin s-a dus în țara vecină, a omorât oameni și acum trimite foarte mulți cetățeni ruși în acest război (…) Războiul criminal se înrăutățește, se adâncește, iar Putin încearcă să implice cât mai mulți oameni”, a spus Navalnîi, într-un clip video publicat de avocații săi.

Totodată, Navalnîi a mai menționat că nu înțelege de ce Kremlinul a mobilizat civili, în condițiile în care „armata are un milion de oameni (n.r. activi), Rosgvardia are 350.000 de oameni, Ministerul de Interne are alte 1,5-2 milioane de oameni, iar serviciul federal al penitenciarelor este plin de oameni”.

Vor fi 5 milioane de oameni care se ascund de mobilizare prin țară. Și un milion de polițiști care-i urmăresc să îi înroleze”, a adăugat Navalnîi.

O altă organizație ce se opune regimului de la Kremlin, Vesna (Primăvara), a făcut un apel către cetățenii ruși să se strângă, la ora 19:00, în centrul orașelor pentru a protesta față de decizia lui Putin.

Mii de bărbați ruși – tații noștri, frații și soții – vor fi aruncați în malaxorul războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii lor?”, a transmis organizația de opoziție, citată de Meduza.io.

Parchetul din Moscova i-a avertizat pe cetățenii ruși că „actele ilegale” precum manifestațiile și distribuirea materialelor anti-război pot fi pedepsite cu până la 15 ani de închisoare.

Sursă foto: The Telegraph / Twitter

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW