Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Operațiunea „Jupiter” a ajuns în ziua a patra: 140 de percheziții domiciliare

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 30 mai 2024 Etichete: , ,

Inspectoratul General al Poliției Române și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție continuă operațiunea Jupiter, o amplă acțiune pentru combaterea infracțiunilor economico-financiare și judiciare. Astăzi, 30 mai, echipele de polițiști și procurori au efectuat peste 140 de percheziții domiciliare pentru a aduce în fața justiției persoanele implicate în activități ilegale.

Scopul principal al acestei operațiuni este documentarea activităților infracționale, recuperarea prejudiciilor și confiscarea bunurilor obținute ilegal. Acțiunile vizează infracțiuni de evaziune fiscală, înșelăciune, contrafacere, exploatare minieră fără permis, fals și multe altele.

Principalele infracțiuni investigate

Evaziune fiscală:

Astăzi, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ofițerii IGPR – DICE au efectuat 22 de percheziții domiciliare în două dosare de evaziune fiscală. Prejudiciul total adus bugetului de stat este de peste 7 milioane de lei. Vor fi emise și 22 de mandate de aducere.

Între 2019-2022, reprezentanții a 13 firme au înregistrat achiziții fictive de 22 de milioane de lei de la 11 firme fantomă, cauzând un prejudiciu de 4 milioane de lei. Între martie 2022 și martie 2023, o firmă a reținut, dar nu a plătit impozitele și contribuțiile, totalizând peste 2 milioane de lei.

Într-un alt caz, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au emis mandate de aducere pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 2.5 milioane de lei, legat de un birou notarial care nu a plătit impozitele reținute între 01.03.2022 și 16.11.2023.

În Bihor, 5 percheziții au vizat o evaziune fiscală de 5 milioane lei în domeniul construcțiilor. În Olt, 13 percheziții au investigat un lanț de fraude de 40 de milioane de lei, prejudiciind bugetul cu 3 milioane de lei. În Arad, 3 percheziții au vizat infracțiuni de mediu și evaziune fiscală de un milion de lei legate de exploatarea ilegală a agregatelor minerale.

În Sibiu, 5 percheziții au dezvăluit cheltuieli fictive și servicii nedeclarate totalizând 1.069.033 lei plus TVA și venituri salariale neplătite de  peste 400.000 de lei. În Bacău, au avut loc percheziții într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciul de aproximativ 360.000 lei.

Corupție și abuz în serviciu:

În cadrul operațiunii Jupiter, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău și ofițerii SJA Bacău au percheziționat sediul Ocolului Silvic Dărmănești, investigând infracțiuni de fals intelectual, uz de fals, delapidare și abuz în serviciu. Funcționarii sunt acuzați că au falsificat listele de prezență pentru zilieri și au deturnat fondurile alocate activităților de împădurire.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna și ofițerii SJA Covasna au emis mandate de aducere într-un dosar de corupție, unde un agent de poliție a primit foloase materiale pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, inclusiv neînregistrarea plângerilor penale și obținerea de venituri nedeclarate din administrarea unei case de vacanță.

În seara de 29.05.2024, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș și DGA-SJA Argeș au adus un suspect pentru dare de mită. Acesta a oferit 200 lei unui polițist pentru a evita sancțiuni contravenționale, fapt înregistrat de body-cam-ul polițistului, care a apelat Call Center-ul Anticorupție.

Contrafacere:

Astăzi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea și ofițerii SICE Vrancea au efectuat patru percheziții în București și vor pune în aplicare două mandate de aducere într-un dosar de evaziune fiscală, comercializare de produse contrafăcute și înșelăciune. Doi suspecți au creat firme pe numele unor persoane fără adăpost, desfășurând comerț online cu produse contrafăcute între ianuarie și aprilie 2021, cauzând un prejudiciu de circa 100.000 lei. Veniturile de peste 950.000 lei obținute din vânzarea acestor produse nu au fost înregistrate pentru a evita plata taxelor.

Simultan, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare și ofițerii SICE Maramureș au efectuat trei percheziții în Baia Mare într-un dosar privind distribuirea de produse contrafăcute, investigând infracțiuni conform Legii 84/1998.

Infracțiuni de mediu:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin și ofițerii SICE Caraș-Severin au efectuat 13 percheziții și 8 mandate de aducere într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, abuz în serviciu și minerit ilegal, cu un prejudiciu de 2.5 milioane de lei. Administratorul unei firme nu a înregistrat vânzarea de cărbune energetic în valoare de aproape 16 milioane de lei în documentele contabile.

Simultan, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni și ofițerii SICE Harghita au efectuat 6 percheziții într-un dosar privind activități ilegale de agrement pe lacul Lacu Roșu, situat într-o zonă de protecție integrală, fără avizele necesare.

Într-un alt caz, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov și polițiștii IPJ Brașov au efectuat 11 percheziții la sediile unor agenți economici implicați în infracțiuni de mediu și silvicultură, emițând totodată 11 mandate de aducere.

Detalii privind infracțiunile de inșelăciune

Într-un dosar de înșelăciune, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca și SICE Cluj au efectuat trei percheziții, vizând reprezentanții unei firme care au înșelat o persoană juridică cu servicii fictive de consultanță pentru fonduri europene, cauzând un prejudiciu de aproape 300.000 de lei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, împreună cu polițiștii, au realizat două percheziții într-un dosar de înșelăciune și fals informatic. Suspecții au folosit identități false pentru a obține credite în valoare de 130.000 RON.

Într-un alt caz, procurorii și polițiștii din Timișoara au efectuat două percheziții privind un furt calificat din sediul unei firme, cu un prejudiciu de 1.2 milioane de lei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău au efectuat percheziții într-un dosar de înșelăciune și fals, în care mai multe persoane au fost înșelate să plătească avansuri pentru servicii neexecutate.

Într-un alt caz de înșelăciune, procurorii din Timișoara au efectuat o percheziție și au emis un mandat de aducere pentru un suspect care a obținut 75.000 lei de la o persoană în baza unei relații înșelătoare.

În cadrul operațiunii Jupiter, procurorii din București au efectuat patru percheziții și 10 mandate de aducere într-un dosar de înșelăciune și fals informatic. Un angajat Vodafone a folosit datele clienților pentru a încheia contracte fictive și a vândut produse electronice, cauzând un prejudiciu de 150.000 lei.

Detalii privind infracțiunile de contrabandă

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, împreună cu polițiștii SICE Argeș, au executat două percheziții și un mandat de aducere într-un dosar privind infracțiuni fiscale. Din decembrie 2023, o persoană fizică a desfășurat activități de deținere și comercializare ilegală de băuturi alcoolice prin intermediul unui agent economic. În urma unei verificări, autoritățile de control nu au aplicat sancțiunile legale corespunzătoare.

Detalii privind infracțiunile de delapidare și obținere ilegală de fonduri

Parchetul Tribunalului Prahova și poliția din Prahova au efectuat 5 percheziții și un mandat de aducere într-un caz de obținere ilegală de fonduri prin documente false pentru programul Start Up Nation 2017, cu un prejudiciu de 200.000 lei.

Parchetul Tribunalului Cluj și poliția din Cluj au desfășurat 5 percheziții într-un caz de spălare de bani. În perioada 2019-2020, decidenții unei societăți din Cluj-Napoca au încheiat contracte de muncă fictive, obținând ilegal aproape 200.000 de lei din programul Start-up Nation.

Sub coordonarea Parchetului Tribunalului Bihor și poliției din Bihor, au fost realizate 4 percheziții într-un alt caz de obținere ilegală de fonduri. Totodată, Parchetul Tribunalului Alba a desfășurat 27 de percheziții și a emis 3 mandate de aducere, într-un caz similar, cu un prejudiciu de 200.000 de lei.

Parchetul Judecătoriei Slobozia și poliția din Ialomița au emis 2 mandate de percheziție și unul de aducere într-un caz de fals în înscrisuri și uz de fals.

În paralel, Parchetul Judecătoriei Cornetu, alături de poliția din Ilfov, a desfășurat 4 percheziții și a emis 2 mandate de aducere într-un caz de delapidare și fals în înscrisuri, cu un prejudiciu de 130.000lei.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW