Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Operaționalizarea proiectului de monitorizare cu brățări electronice, amânată de Guvern

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 23 februarie 2022

Guvernul a adoptat miercuri, 23 februarie, o Ordonanță de Urgență prin care prelungește termenul de operaționalizare a Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) până cel târziu la 1 octombrie, argumentând că este necesară o perioadă mai mare de timp pentru implementarea proiectului.

Este vorba de proiectul prin care se introduce monitorizarea cu brățări electronice în cazul persoanelor arestate la domiciliu, dar și pentru cele împotriva cărora a fost instituit un ordin de protecție.

Deși Legea a fost promulgată în luna mai a anului 2021 și ar fi trebuit să fie operațională la 1 martie 2022, Guvernul a prelungit termenul.

Având în vedere necesitatea unei perioade mai mari de timp pentru pregătirea implementării Sistemului informatic de monitorizare electronică, prin actul normativ aprobat se prorogă până cel târziu la 1 octombrie 2022 termenul până la care trebuie realizată operaționalizarea SIME, precum și a celui la care începe monitorizarea electronică, în primă fază, în sistem pilot”, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

Totodată, Guvernul arată că, în plan intern, au fost organizate mai multe întâlniri între reprezentanții Poliției Române, ai Administrației Naționale a Penitenciarelor și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, pentru a clarifica elementele tehnice ale proiectului. Mai mult, autoritățile au încercat să identifice alte modele în acest sens, adoptate la nivelul Uniunii Europene.

Sursă foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *