Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


OPEC+ prelungește reducerile majore ale producției de petrol până în 2025

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 3 iunie 2024 Etichete: , ,

OPEC+ a convenit duminică să prelungească cea mai mare parte a reducerilor majore ale producției de petrol până în 2025, în timp ce grupul încearcă să consolideze piața pe fondul creșterii slabe a cererii, al ratelor crescute ale dobânzilor și al creșterii producției rivalilor din SUA, relatează Reuters.

Prețul petrolului Brent s-a tranzacționat în ultimele zile la aproape 80 de dolari pe baril, sub nivelul de care mulți membri OPEC+ au nevoie pentru a-și echilibra bugetele. Îngrijorările legate de creșterea lentă a cererii în China, principalul importator de petrol, au cântărit asupra prețurilor, alături de creșterea stocurilor de petrol din economiile dezvoltate.

Reduceri drastice de producție ale OPEC+ pentru stabilizarea pieței

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, cunoscuți împreună sub numele de OPEC+, au făcut o serie de reduceri profunde ale producției de la sfârșitul anului 2022.
În prezent, membrii OPEC+ reduc producția cu un total de 5,86 milioane de barili pe zi (bpd), adică aproximativ 5,7% din cererea globală.

Acestea includ reduceri de 3,66 milioane bpd, care urmau să expire la sfârșitul anului 2024, și reduceri voluntare de către opt membri de 2,2 milioane bpd, care expiră la sfârșitul lunii iunie 2024.

Duminică, OPEC+ a convenit să prelungească reducerile de 3,66 milioane bpd cu un an, până la sfârșitul anului 2025, și să prelungească cu trei luni reducerile de 2,2 milioane bpd, până la sfârșitul lunii septembrie 2024.

OPEC+ va elimina treptat reducerile de 2,2 milioane bpd pe parcursul unui an, din octombrie 2024 până în septembrie 2025.

„Așteptăm ca ratele dobânzilor să scadă și o traiectorie mai bună în ceea ce privește creșterea economică… nu buzunare de creștere ici și colo”, a declarat presei ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman.

OPEC se așteaptă ca cererea de țiței OPEC+ să ajungă la o medie de 43,65 milioane de bpd în a doua jumătate a anului 2024, ceea ce implică o reducere a stocurilor cu 2,63 milioane de bpd dacă grupul își menține producția la nivelul din aprilie, de 41,02 milioane de bpd.
Scăderea va fi mai mică atunci când OPEC+ va începe să elimine treptat reducerile voluntare de 2,2 milioane bpd în octombrie, mai notează sursa citată.

Agenția Internațională a Energiei, care reprezintă principalii consumatori mondiali, estimează că cererea de petrol OPEC+ plus stocurile vor avea un nivel mediu mult mai scăzut de 41,9 milioane bpd în 2024.

Țările care au efectuat reduceri voluntare ale producției sunt Algeria, Irak, Kazahstan, Kuweit, Oman, Rusia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

„Ar trebui privit ca o victorie uriașă a solidarității pentru grup și pentru prințul Abdulaziz”, a declarat Sen, adăugând că acordul ar atenua temerile că Arabia Saudită va adăuga barili din nou din cauza listării acțiunilor Aramco.

Guvernul Arabiei Saudite a depus actele pentru a vinde o nouă participație la gigantul petrolier de stat Aramco, care ar putea strânge până la 13,1 miliarde de dolari, o tranzacție istorică pentru a ajuta la finanțarea planului prințului moștenitor Mohammed bin Salman de diversificare a economiei.

Următoarea reuniune a OPEC+ va avea loc la 1 decembrie 2024.

Sursă foto: Pixabay

 

Comentarii