Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


ONU, îngrijorată din cauza tensiunilor dintre Serbia și Kosovo. Oficialii cer un „dialog” urgent

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 24 octombrie 2023 Etichete: , ,

Liderii din Serbia și Kosovo sunt îndemnați să reia dialogul pentru a atenua escaladarea tensiunilor, relatează Euronews. Trimisul UE, Miroslav Lajcak, și omologul său american, Gabriel Escobar, s-au întâlnit sâmbătă, 21 octombrie, la Pristina, cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti, înainte de a se deplasa la Belgrad.

Oficialii au îndemnat Kosovo și Serbia să reia discuțiile în încercarea de a detensiona conflictul în creștere dintre Belgrad și teritoriul separatist. Este prima vizită de acest fel de la 24 septembrie, când aproximativ 30 de bărbați înarmați sârbi au trecut în nordul Kosovo și au ucis un ofițer de poliție.

Cu această ocazie, ei au ridicat baricade înainte de a lansa un schimb de focuri de câteva ore cu poliția kosovară. Trei bărbați înarmați au fost uciși.

„Dacă nu există dialog, s-ar putea să se repete escaladarea”, a declarat Lajcak după întâlnirea cu Kurti de sâmbătă.

Lajcak a declarat că au denunțat cu fermitate „atacul terorist împotriva poliției din Kosovo de către indivizi înarmați care constituie o escaladare clară și fără precedent”. El a adăugat că incidentul „a subliniat foarte clar că atât dezescaladarea, cât și normalizarea sunt acum mai urgente ca niciodată”, potrivit publicației menționate anterior.

De asemenea, şefa misiunii Naţiunilor Unite în Kosovo, Caroline Ziadeh a apelat la dialog, notează AFP, citat de Agerpres.

„Evenimentele majore din 24 septembrie au exacerbat un mediu de securitate care se degrada deja, marcat de o atmosferă de suspiciune reciprocă şi percepţii contradictorii, în special în nordul Kosovo. Măsuri de dezescaladare sunt cruciale pentru a reduce tensiunile”, a declarat în faţa Consiliului de Securitate şefa misiunii Naţiunilor Unite în Kosovo, Caroline Ziadeh, apelând la „dialog” pentru a ieşi din „impasul politic”.

Guvernele occidentale doresc ca Serbia și Kosovo să pună în aplicare un plan în 10 puncte prezentat de UE în februarie pentru a pune capăt unor luni de criză politică. Kurti și președintele sârb Aleksandar Vucic și-au dat atunci aprobarea, dar cu unele condiții care nu au fost încă rezolvate, în principal în ceea ce privește înființarea Asociației municipalităților cu majoritate sârbă, sau ASM.

UE și SUA fac presiuni asupra Kosovo pentru a permite crearea acesteia, pentru a coordona activitatea în domeniul educației, al asistenței medicale, al amenajării teritoriului și al dezvoltării economice la nivel local.

FOTO: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW