Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


ONU: Căldura, seceta și inundațiile vor deveni mai frecvente și mai intense din cauza omului

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 aprilie 2022

Dezastrele se multiplică rapid în întreaga lume ca urmare a schimbărilor climatice provocate de acţiunea omului, a atras atenția Organizația Națiunilor Unite (ONU) într-un raport publicat marți, 26 aprilie. Căldura, seceta și inundațiile vor deveni mai frecvente și mai intense, dăunând naturii și oamenilor. 

Între 350 şi 500 de dezastre la scară medie şi mare au avut loc în fiecare an în cursul ultimelor două decenii, număr de cinci ori mai mare decât media ultimilor 30 de ani, se arată în raportul Oficiului Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre (UNRRD).

„Numărul dezastrelor poate să crească la 560 pe an – sau 1,5 pe zi – până în 2030 (comparativ cu 400 în 2015), punând în pericol milioane de vieţi”, estimează ONU.

Organizația susține că înmulțirea dezastrelor la nivel global ar putea fi atribuită unei percepții greșite a lumii, care subestimează riscurile asociate dezastrelor naturale, potrivit sursei citate.

Ignorarea riscurilor cu care ne confruntăm „pune omenirea într-o spirală de autodistrugere”, a avertizat secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, citat în raport. 

„A trage un semnal de alarmă spunând adevărul este nu numai necesar, ci crucial”, a adăugat șefa UNRRD, Mami Mizutori.

Ignorăm acum, plătim mai târziu

Raportul estimează că încă 37,6 milioane de oameni vor trăi în condiții de sărăcie extremă până în 2030 din cauza impactului schimbărilor climatice și dezastrelor.

Dezastrele au un impact disproporţionat asupra ţărilor în curs de dezvoltare, care pierd, în medie, 1% din PIB pe an din cauza catastrofelor, faţă de 0,1 până la 0,3% în ţările dezvoltate. Cel mai mare cost este suportat de regiunea Asia-Pacific.

Dezastrele pot fi evitate, însă doar dacă ţările investesc timpul şi resursele necesare pentru înţelegerea şi reducerea riscurilor”, a spus Mami Mizutori.

Ignorând în mod deliberat riscurile şi neintegrându-le în procesul decizional, lumea îşi finanţează propria distrugere”, a adăugat șefa UNRRD.

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW