Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


OMV Petrom va produce hidrogen „verde” la rafinăria Petrobrazi. Finanțarea, acordată prin PNRR

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 februarie 2024

OMV Petrom a anunțat semnarea a doua contracte de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru construirea a doua capacități de producție de hidrogen „verde” cu o capacitate totala de 55 MW la rafinăria Petrobrazi. Contractele au fost încheiate cu Ministerul Energiei pentru o valoare maxima a finanțării de 50 milioane de euro, ceva mai mult de o treime din valoarea investiției totale, estimată la circa 140 milioane de euro.

Finanțarea a fost obținuta in urma reluării în iulie 2023 a procedurii competitive pentru proiecte de sprijinire a investițiilor in hidrogen verde, inițial lansata in 2022.

„Prin Strategia 2030, ne-am angajat sa susținem tranziția energetica in Romania si in regiune, cu investiții de circa 11 miliarde de euro pana la sfârșitul acestui deceniu, din care circa 35% vor sustine proiecte cu emisii scăzute si zero de carbon. Am făcut pași importanți in proiecte fotovoltaice si de electro-mobilitate, iar cu acest proiect adăugăm hidrogenul in portofoliul nostru de proiecte cu conținut redus de carbon.”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Proiectele vizează construirea a doua instalații de electroliza apei, de 35 MW si 20 MW in cadrul rafinăriei Petrobrazi. Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabila, prin urmare fără emisii de carbon, permițând clasificarea ca hidrogen verde a hidrogenului obținut.

Cantitatea anuala de hidrogen verde care va fi produsa in cadrul celor doua proiecte a fost estimata la circa 8 kilotone.

Integrarea hidrogenului verde in procesul de obținere a combustibililor „verzi”, precum combustibilul sustenabil pentru aviație si biodiesel, va determina o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2 prin comparație cu combustibilii convenționali.

În prezent, proiectele sunt în faza de proiectare, având ca obiectiv decizia finală de investiție în 2024.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii