Friday, December 13, 2024
Jurnalism corect


OMV Austria ar putea pierde accesul la gazul rusesc până la sfârșitul anului

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 15 noiembrie 2024 Etichete: , ,

Livrările de gaze rusești către compania austriacă OMV ar putea fi suspendate până la sfârșitul anului, pe fondul unui litigiu de arbitraj între OMV și Gazprom, relatează Reuters. Austria, una dintre puținele țări europene încă dependente de gazul rusesc, ar putea resimți puternic o astfel de întrerupere, mai ales că majoritatea statelor europene și-au redus semnificativ importurile după invazia Rusiei în Ucraina din 2022.

OMV a anunțat recent că a primit o decizie favorabilă din partea Camerei Internaționale de Comerț (ICC), care obligă Gazprom să plătească peste 230 de milioane de euro pentru livrări de gaze deficitare către subsidiara germană a companiei, înainte ca aceste livrări să fie oprite în septembrie 2022. Conducta Nord Stream, care lega Rusia de Germania, a fost sabotată la acea vreme și nu a fost reparată.

Dacă Gazprom refuză să plătească suma impusă de instanță, OMV ar putea fi nevoită să compenseze creanța prin facturile contractului său austriac cu Gazprom Export, ce include livrări de gaze prin Ucraina. Acest traseu de tranzit este, însă, amenințat, deoarece contractul dintre Naftogaz și Gazprom expiră la sfârșitul anului, iar Kievul a anunțat că nu intenționează să semneze un nou acord.

OMV a precizat că plățile pentru gazul livrat Austriei se fac lunar, ceea ce înseamnă că livrările ar putea fi întrerupte în noiembrie sau decembrie. Analistul Klaas Dozeman de la Brainchild Commodity Intelligence a estimat că dacă Gazprom decide să oprească livrările, efectele ar putea fi resimțite imediat după 20 noiembrie.

Prețurile gazelor în creștere
Joi dimineață, prețurile spot la gaze pe piața olandeză au atins cel mai ridicat nivel din ultimul an, pe fondul temerilor legate de o posibilă întrerupere a aprovizionării Austriei cu gaze rusești. În august, 82% din gazele importate de Austria proveneau din Rusia, datorită unui contract pe termen lung între OMV și Gazprom, valabil până în 2040. Contractul include o clauză „take-or-pay”, obligând OMV să achite gazul comandat, chiar dacă nu îl primește.

OMV a declarat că are deja pregătite măsuri pentru a face față unei eventuale opriri a gazului rusesc, printre care acces la capacități de transport din Germania și Italia, contracte cu alți furnizori și posibilitatea de a achiziționa gaze naturale lichefiate din Țările de Jos. Leonore Gewessler, ministrul austriac al climei și energiei, a subliniat că situația este serioasă, dar nu reprezintă o amenințare imediată pentru securitatea aprovizionării.

Contextul litigiilor cu Gazprom
Mai multe companii europene, precum CEZ, RWE, Uniper și ENI, au deschis procese împotriva Gazprom pentru încălcarea obligațiilor contractuale. La rândul său, Gazprom a inițiat numeroase litigii împotriva firmelor europene, contestând cereri de despăgubire în valoare totală de peste 17 miliarde de euro. În plus, compania rusă a încercat să mute arbitrajul în instanțele din Rusia, invocând sancțiunile UE care îi limitează accesul la justiția europeană.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW