Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


OMS recomandă vaccinarea nou-născuților, conform graficului de imunizare/ Vaccinurile pneumococice și antigripale să aibă prioritare pentru persoanele vulnerabile

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 30 martie 2020 Etichete: , , ,

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă țărilor europene vaccinarea în maternități a nou-născuților, conform graficului național de imunizare, în contextul pandemiei de coronavirus, dar și ca vaccinurile pneumococice și antigripale să aibă prioritate pentru persoanele vulnerabile.

Pe 19 martie 2020, 51 din 53 de țări din regiunea europeană OMS au raportat cazuri confirmate de Covid-19. Fiecare dintre aceste țări au inițiat o serie de măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului și reducerea impactului virusului asupra sistemelor de asistență medicală.

”În planificarea acestor măsuri, ar trebui să se acorde atenţia cuvenită reducerii la minimum a riscului excesiv de morbiditate şi mortalitate cauzată de bolile care pot fi prevenite prin vaccin care ar avea loc dacă serviciile de imunizare sunt perturbate. Orice perturbare a serviciilor de imunizare, chiar şi pentru perioade scurte, va genera creşterea numărului de persoane sensibile şi o probabilitate mai mare de focare pentru bolile ce pot fi prevenite prin vaccin”, arată raportul OMS.

Potrivit OMS, Ministerul Sănătății este instituția care trebuie să depună toate eforturile pentru a susține, în mod echitabil, imunitatea ridicată a populației.

OMS  a formulat patru principii directoare pentru programele de imunizare în timpul pandemiei de Covid-19, acestea, potrivit News.ro, sunt:

 1. Urmaţi orientările existente cu privire la măsurile de prevenire a infecţiilor cu Covid-19 în timpul sesiunilor de imunizare. 
 2. Prioritizaţi vaccinările din seria primară, în special pentru vaccinurile contra rujeolei sau rubeolă sau poliomielită şi alte vaccinuri combinate.
 3. Evitaţi campaniile de vaccinare în masă până se rezolvă situaţia Covid-19.
 4. Vaccinaţi nou-născuţii, conform graficului naţional de imunizare, în maternităţi.
 5. Se acordă prioritate vaccinurilor pneumococice şi antigripale pentru grupurile de populaţie vulnerabile.
 6. Amânaţi introducerea oricărui nou vaccin în programul naţional de imunizare.
 7. Comunicaţi clar comunităţii şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii motivele pentru includerea imunizării ca unul dintre serviciile prioritare de sănătate în timpul pandemiei Covid-19 şi riscurile provocate de VPD şi beneficiile vaccinării.

Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW