Saturday, September 30, 2023
Jurnalism corect


OMS propune o alternativă pentru expresia “distanțare socială” / Avertisment: Termenul poate avea un impact asupra sănătăţii mintale

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 19 aprilie 2020 Etichete: , ,

Experții din sănătate avertizează că expresia “distanțare socială” poate avea un impact grav asupra sănătății mintale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii  recomandă înlocuirea acestui termen cu “distanțarea fizică”.

Principala recomandare a autorităților din această perioadă este “să păstrăm distanța socială”, cee ace înseamnă evitarea contactului cu prietenii și cu cei dragi nouă. Specialiștii avertizează însă că termenul poate implica un sentiment de deconectare de oameni, ceea ce nu este deloc recomandat.

Conform OMS, este important ca oamenii să rămână conectaţi social în această perioadă. Într-o

„Am spus distanţare fizică deoarece este important să rămânem separaţi fizic, dar conectaţi social”, a spus epidemiologul Van Kerkove, citat de CNN, adăugând că oamenii ar trebui să aibă grijă de sănătatea lor mentală şi de cei dragi în timpul pandemiei.

Prin contactul fizic se eliberează substanţe chimice în creier şi corp, cum ar fi endorfine, serotonina şi oxitocina, hormoni care pot stimula starea de fericite.

În lipsa interacțiunii fizice cu alți oameni, respectiv îmbrățișări, strângeri de mână sau săruturi, oamenii pot deveni mult mai anxioși și stresați.

Psihologul Stanford, Jamil Zaki, sugerează redimensionarea „distanţării sociale” ca „distanţare fizică”.

„Distanţarea socială a fost termenul greşit de la început. Ar trebui să ne gândim la asta ca la o „distanţare fizică” pentru a sublinia că putem rămâne conectaţi social chiar şi în timp ce suntem separaţi”, a afirmat acesta.

Unii experţi din sănătate susțin că trecerea la o terminologie diferită ar putea duce la confuzia oamenilor

Principala mea preocupare este că această schimbare a terminologiei – în plină criză – încalcă unul dintre principiile cheie ale comunicării eficiente a riscurilor, care este aceea de a asigura claritatea şi coerenţa în transmiterea mesajelor”, a declarat pentru CNN, Lori Peek, profesor de sociologie la Universitatea din Colorado şi directorul Centrului pentru Dezastre Naturale, din SUA.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW