Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


OMS cere eforturi sporite în Europa pentru a opri răspândirea variolei maimuței

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 1 iulie 2022

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat vineri, 1 iulie, că, în ultimele două săptămâni, s-au triplat cazurile de variola maimuței și a solicitat eforturi sporite în Europa, menite să oprească răspândirea bolii, notează The Washington Post.

Directorul regional al OMS, Hans Kluge, a declarat că „acțiunea urgentă și coordonată este imperativă”, în ciuda deciziei agenției de sănătate a ONU de săptămâna trecută că focarul în creștere nu justifică încă declararea unei urgențe de sănătate la nivel mondial.

Până în prezent au fost raportate peste 5.000 de cazuri de variola maimuței din 51 de țări din întreaga lume, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Potrivit sursei citate, numărul de infecții din Europa reprezintă aproximativ 90% din totalul global, cazuri de variola maimuței fiind identificate în 31 de țări europene.

Aproximativ 10% dintre pacienți au fost internați pentru tratament sau pentru a fi ținuți în izolare, iar o persoană a fost internată într-o unitate de terapie intensivă. Nu au fost raportate decese.

În țara noastră au fost depistate până acum 11 cazuri.

Kluge a mai transmis că datele raportate la OMS arată că 99% dintre cazuri au fost la bărbați – și că majoritatea acestora au fost la bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați, însă există „un număr mic” de cazuri și printre contactele acestora, inclusiv copiii. Majoritatea celor infectați au raportat simptome precum erupția cutanată, febră, oboseală, dureri musculare, vărsături și frisoane.

Mai mult, directorul regional al OMS a spus că problema stigmatizării în unele țări i-ar putea face pe unii oameni să nu solicite asistență medicală.

VEZI ȘI Două cazuri noi de variola maimuței au fost diagnosticate în România

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW