Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


OMS: Beneficiile vaccinării cu serul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca depășesc riscurile

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 20 martie 2021

Beneficiile administrării vaccinului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca depășesc riscurile, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS), întărind concluziile Agenției Europene a Medicamentului (EMA), potrivit AFP, citat de Agerpres.

Vaccinul AstraZeneca (…) prezintă în continuare un profil pozitiv beneficii-riscuri, cu un enorm potenţial de prevenire a infecţiilor şi de reducere a deceselor în lumea întreag㔑, arată Comitetul consultativ mondial pentru siguranţa vaccinurilor (GACVS) din cadrul OMS, într-un comunicat de presă.

Joi, EMA arăta că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficace”, iar beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 cu acest ser depășesc riscurile prezentate de efectele adverse.

Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace”, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă.

Care sunt principalele concluzii ale EMA

„* Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca rămâne nemodificat. Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile reprezentate de efectele adverse;
* Nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unități de producție;
* Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice);
* Vaccinul poate fi asociat cu apariția a doua afecțiuni extrem de rare: coagulare intravasculara diseminată și tromboza de sinus venos cerebral, ambele afecțiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite”, se arată într-un comunicat de presă emis de CNCAV.

În plus, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a decis vineri ca cele 4.257 de doze de vaccin AstraZeneca din lotul ABV2856, carantinate săptămâna trecută, să fie utilizate pentru imunizare.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW