Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


OMS avertizează: Planeta duce lipsă de aproape 6 milioane de asistenți medicali

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 7 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, marți, în plină pandemie de coronavirus, că planeta duce lipsă de aproape șase milioane de profesioniști în domeniul asistenței medicale, potrivit ASP.

Specialiștii precizează că asistentele sunt „coloana vertebrală a sistemelor de sănătate”, într-un raport privind situația ofertei de asistență medicală pe plan mondial.

„Astăzi multe asistente sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19”, a amintit, într-un comunicat, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit acestui document, în întreaga lume, sub 28 de milioane de asistenți medical își practică meseria.

Chiar dacă între 2014 și 2018 numărul acestora a crescut cu 4,7 milioane, „rămâne un deficit de 5,9 milioane de asistenți medicali”, lipsa cea mai mare fiind înregistrată în țările sărace din Asia de Sud-Est, Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud.

Agenţia ONU, campania internaţională Nursing Now şi Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN, solicită statelor să identifice cele mai urgente nevoi și să acorde prioritate investițiilor în formare, ocuparea forței de muncă și orientare profesională.Șeful ICN, Howard Catton, explică faptul că procentul de infectare, erorile medicale, rata deceselor sunt „mai mari atunci când sunt prea puține asistente.

Autoarea raportului, Mary Watkins susține că „80% din profesioniştii în domeniul asistenţei medicale la nivel mondial practică în prezent în beneficiul a 50% din populaţia lumii”.

Referitor la pandemia coronavirus, Watkins a solicitat testarea infirmierilor, în contextul în care unele rapoarte indică o rată de infectare în rândul acestora de 9% în Italia şi de până la 14% în Spania.

 „Avem o proporţie foarte mare de persoane din domeniul sănătăţii care nu merg la muncă de frica de a fi infectaţi” fără a putea fi siguri, susţine Watkins.

Inquam photos/ George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW