Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

OMS atrage atenția: Doar purtarea măștilor nu poate opri pandemia de Covid-19

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 7 aprilie 2020 Etichete: , ,

Directorul Organizaţiei mondiale a Sănătăţii (OMS) avertizează că măştile nu reprezintă „soluţia miracol” împotriva pandemiei de Covid-19. 

„Nu există soluţie miracol. Doar purtarea măştilor nu poate opri pandemia de Covid-19”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, în cursul unei conferinţe de presă online, de la Geneva.

Conform directorului OMS, măștile trebuie folosite în primul rând de profesioniştii din sănătate.

Utilizarea de măști în rândul populației poate fi „justificată” doar în cazul în care alte măsuri de prevenție, precum distanţarea fizică sau spălatul pe mâini, nu pot fi aplicate din cauza densității demografice mari sau respectiv a lipsei de apă.

Din decembrie 2019 și până în prezent, pandemia de coronavirus a provocat peste 73 000 de decese și peste 1,3 milioane de cazuri de îmbolnăviri. Din totalul deceselor, 50 000 au fost înregistrate în Europa.

Purtatul de măști, între mit și adevăr

Oamenii se întreabă dacă este util sau nu să purtăm măști pe perioada pandemiei. În timp ce OMS recomandă ca doar bolnavii și cei care intră în contact direct cu ei să poarte măști, cercetătorii asiatici sunt de părere că masca ar trebui să fie purtată de toată lumea.

După cum știm deja, ce este grav este faptul că nu la toată lumea apar din prima simptomele de coronavirus.

Conform Guvernului Chinei, 30% dintre persoanele infectate şi contagioase nu au simptome, acestea ieșind la iveală mai târziu.

De asemenea, potrivit directorul Centrului pentru Controlul și Prevenția bolilor din SUA (CDC), 25%, adică unul din patru oameni infectați pot să nu prezinte simptome.

Din acest motiv este periculos să nu luăm nicio măsură de protecție, pentru că nu putem ști dacă suntem purtători ai virusului. Mai mult, putem intra în contact fără să vrem cu persoane purtătoare, dar care nu prezintă simptome.

Conform unui cercetător de la Universitatea din San Francisco, Jeremy Howard, banalul gest de a purta mască poate reduce rata de infectare cu peste 50%. Cum știm că există o criză de echipamente medicale la nivel modial, cercetătorul american recomandă chiar măștile confecționate în casă.

În Cehia, Slovacia, Bosnia-Herţegovina, Austria și Bulgaria este obligatoriu ca cetățenii să poarte măști.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW