Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


Omar Hayssam rămâne în arest. Cererea sa de eliberare condiționată, respinsă de instanță

By Preda Maria , in Justitie Stirile zilei , at 17 noiembrie 2023 Etichete: ,

Cererea de eliberare condiționată a lui Omar Hayssam, condamnat la 23 de ani de închisoare cu executare, a fost respinsă, vineri, de Judecătoria Moreni. Decizia instanței nu este definitivă, iar sirianul are dreptul de a formula o nouă cerere în octombrie 2024.

Sirianul Omar Hayssam a fost condamnat în 2014 în urma contopirii pedepselor din trei dosare, printre care răpirea celor trei jurnaliști în Irak, dosarul „Volvo Truck” și dosarul fraudelor „Foresta Nehoiu”.

În 2005 jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi în Irak, iar o lună mai târziu Omar Hayssam a fost reținut de autoritățile române. Deși autoritățile anunțau la acel moment că Hayssam este acuzat de implicarea în răpirea jurnaliștilor, el a fost arestat preventiv într-un alt dosar, de fraudă economică.

În 2006 sirianul a fost eliberat condiționat, pe motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu. La scurt timp după eliberare, Hayssam a fugit din țară la bordul unei nave și a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional. A fost găsit și adus în România după șapte ani.

În prezent, Hayssam își ispășește pedeapsa la Penitenciarul Mărgineni și invocă grave probleme de sănătate. Potrivit Gândul, Omar Hayssam s-a prezentat în fața instanței, miercuri, în scaun cu rotile. Avocatul acestuia susținea la începutul lunii că inculpatul nu se poate deplasa și are o vârstă înaintată, rațiuni ce au stat la baza formulării cererii de eliberare condiționată.

Solicitarea lui Omar Hayssam a fost respinsă ca fiind neîntemeiată, vineri, iar contestația poate fi formulată în termen de 3 zile. Termenul pentru depunerea unei noi cereri a fost stabilit de Judecătoria Moreni la data de 25 octombrie 2024.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW