Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Olimpicii se vor putea înscrie la liceu fără să susțină Evaluarea Națională / Precizările ministrului Educației

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 28 aprilie 2022

Elevii olimpici, cât și toți elevii ucraineni, se vor putea înscrie la liceu fără examen, potrivit unei Ordonanțe de Urgență (OUG), pusă în dezbatere de Ministerul Educației joi, 28 aprilie. Totodată, în proiect mai este prevăzută și posibilitatea predării online în universități și din toamnă. 

Potrivit OUG, elevii care au terminat clasa a VIII-a se vor putea înscrie în clasa a IX-a fără să susțină Evaluarea Națională, chiar dacă numărul maxim de elevi a fost deja atins, dacă au obținut locul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate de Ministerul Educației, dar și premii la competiții internaționale recunoscute de minister.

Ei se vor putea înscrie pe un profil corespondent profilului olimpiadei sau concursului, o listă cu aceste corespondențe fiind aprobată anual prin ordin al ministrului Educației.

Sorin Cîmpeanu a vorbit miercuri, 27 aprilie, la B1 TV, despre această măsură.

Este vorba de susținerea parcursului educațional al tuturor elevilor care demonstrează performanță cu ocazia olimpiadelor școlare. În acest sens, avem de gând să inițiem o ordonanță de urgență prin care cei care au performanță la olimpiade să poată avea acces în învățământul liceal fără examen de admitere, în clase cu profil corespondent profilului olimpiadei”, a susținut ministrul Educației.

Mai mult, prevederile OUG se aplică și elevilor ucraineni înscriși în sistemul de învățământ din țara noastră.

Premiile pentru elevii olimpici vor fi mărite

O altă modificare pentru susținerea elevilor olimpici este creșterea valorii premiilor, după cum urmează:

  • i) pentru premiul I – 1000 de lei;
  • ii) pentru premiul al-II -lea – 700 de lei;
  • iii) pentru premiul al- III-lea – 500 de lei;
  • iv) pentru mențiuni – 300 de lei.

În momentul de față, pentru premiul I elevii primesc 300 de lei, pentru premiul al II-lea 200 de lei, pentru premiul al III-lea 100, iar pentru mențiune 60 de lei.

Sunt premii derizorii în raport cu performanța acestor copii”, a spus ministrul Educației.

Totodată, se vor aloca de 200 de lei/zi pentru fiecare participant la olimpiadele naționale școlare.

Deși au crescut de la 50 de lei la 100 de lei pe zi pentru a plăti costurile cazare și de masă, trei mese pe zi, apreciez că este puțin, motiv pentru care am decis să propun Guvernului creșterea cuantumului de la 100 la 200 de lei pe zi, alocație pentru cazare și masă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Predarea online în universități ar putea continua și din toamnă

Proiectul prevede și legalizarea învățământului online în mediul universitar, căci, odată cu ridicarea stării de alertă, ministrul Educației a precizat că școlile și universitățile nu mai pot organiza cursuri sau examene online.

Ulterior, Sorin Cîmpeanu a transmis că, în cazul în care revenirea fizică în universități nu este posibilă imediat, acestea pot benefica de „o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică, având obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea”.

VEZI ȘI Studenții critică haosul și „vacanțele forțate” provocate de Ministerul Educației

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/olimpicii-se-vor-putea-inscrie-la-liceu-fara-sa-sustina-evaluarea-nationala-precizarile-ministrului-educatiei/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *