Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Oligarhul Ilan Șor a ajuns la Moscova / Autoritățile de la Chișinău cer să fie reținut

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 februarie 2024

Oligarhul Ilan Șor, unul dintre principalii vectori de influență ai Kremlinului în Republica Moldova, se află la Moscova, unde a avut o întâlnire cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov. Biroul Interpol din Republica Moldova a sesizat, miercuri seara, oficiului central Interpol din Lyon și a transmis în același timp o cerere către Interpol Moscova pentru a-l reţine pe acesta. 

Ilan Șor a fost condamnat definitiv, în aprilie 2023, de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat în dosarul privind frauda bancară, cunoscută drept „furtul miliardului”.

El a fost arestat în anul 2014 iar în 2017 a fost condamnat, în primă instanță, la 7 ani și 6 luni de închisoare. În iunie 2019, după ce Vladimir Plahotniuc a fost nevoit să cedeze puterea, Șor a fugit în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.

Cine este Ilan Șor

Devenit cunoscut publicului larg în contextul implicării în frauda bancară, Ilan Șor s-a lansat în politică în anul 2015, atunci când a fost ales primar la Orhei. Imediat după el a început să pună bazele unei formațiuni politice, care în 2016 i-a preluat numele. Dacă la debutul pe scena politică Partidul Șor s-a profilat drept o formațiune pro-oligarhică, în ultimii ani aceasta a reprezentat una dintre principalele guri de tun ale Kremlinului pe scena politică de la Chișinău.

După declanșarea agresiunii militare a Federației Ruse asupra Ucrainei, care viza și obținerea controlului de facto asupra întregului teritoriu al Republicii Moldova, Partidul Șor a organizat așa-numite proteste împotriva guvernării pro-europene. În realitate, prin acestea se urmărea destabilizarea societății și preluarea puterii, astfel încât să fie blocată apropierea de Uniunea Europeană și NATO.

Autoritățile din Republica Moldova au deschis în acest sens mai multe dosare penale, în care sunt vizate persoane din conducerea Partidului Șor. Acesta a fost în cele din urmă desființat printr-o decizie a Curții Constituționale. Asta nu l-a împiedicat însă pe Șor să participe la alegeri prin intermediul unor alte partide și chiar să recâștige Primăria Orhei prin intermediul Tatianei Cociu.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW