Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Olanda permite Ucrainei să utilizeze avioanele F-16 pentru atacuri asupra țintelor din Rusia

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 august 2024 Etichete: , ,

Joi, Regatul Țărilor de Jos a comunicat că nu impune restricții asupra utilizării avioanelor F-16 pe care le-a transferat Ucrainei. Astfel, avioanele de vânătoare pot fi folosite și în spațiul aerian al Federației Ruse, conform informațiilor transmise de unian.

„Nu am impus nicio restricție privind utilizarea avioanelor sau raza de acțiune a F-16, atâta timp cât legile războiului sunt respectate”, a transmis comandantul Forțelor Armate Olandeze

În plus, el a descris incursiunea Ucrainei pe teritoriul Federației Ruse drept „excepțională din punct de vedere practic”.

„Ei au ocupat destul de repede o zonă destul de mare, folosind metode noi. Prin acest lucru au creat o mare dilemă pentru Putin”, a mai adăugat acesta.

Comandantul olandez a declarat că nu vede nicio problemă în utilizarea altor tipuri de armament transferate Ucrainei de către țara sa în incursiunile de pe teritoriul Federației Ruse. El a afirmat că Ucraina are dreptul să folosească resursele furnizate, atâta timp cât respectă dreptul umanitar al războiului. Potrivit acestuia, operațiunea din regiunea Kursk reprezintă „cel puțin începutul unei posibile ajustări strategice în conflictul dintre Rusia și Ucraina”.

Într-o conferință de presă recentă, președintele Zelenski a menționat că Ucraina a început să utilizeze avioanele F-16 pentru a respinge atacurile rusești, distrugând rachete și drone. Cu toate acestea, el nu a confirmat dacă aceste avioane au fost folosite și pentru atacuri pe teritoriul Federației Ruse. Pe 4 august, Zelenski a anunțat sosirea primelor avioane F-16 în Ucraina, după o așteptare de peste doi ani, subliniind că numărul acestora este „insuficient”. De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Kievul a solicitat în mod constant livrarea de avioane F-16 pentru a proteja orașele și trupele sale de bombardamentele rusești.

foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii