Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Olanda este dispusă să găzduiască un tribunal care să judece invazia Federației Ruse în Ucraina

By news.ro , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 decembrie 2022

Olanda ar fi dispusă să găzduiască un nou tribunal, susţinut de ONU, pentru a judeca invazia Rusiei în Ucraina, a declarat luni ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, citat de Reuters.

Împreună cu UE, Olanda ar căuta sprijin internaţional şi finanţare pentru tribunal, a declarat Hoekstra, adăugând că noua instanţă nu ar trebui să interfereze cu activitatea Curţii Penale Internaţionale (CPI), care este găzduită tot în Olanda.

Luna trecută, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că un nou tribunal cu un sprijin internaţional larg ar fi necesar pentru a se asigura că invazia Rusiei, descrisă ca fiind o „crimă de agresiune”, nu va rămâne nepedepsită.

Un act de agresiune este definit de Organizaţia Naţiunilor Unite ca fiind „invazia sau atacul de către forţele armate ale unui stat a teritoriului unui alt stat, sau orice ocupaţie militară.

„În ciuda recunoaşterii acestei infracţiuni în dreptul internaţional, experţii juridici spun că jurisdicţia CPI în materie de agresiune se extinde doar la statele membre şi la statele care au fost de acord cu jurisdicţia sa, cum ar fi Ucraina, dar nu şi Rusia.

Există un consens din ce în ce mai mare că avem nevoie de un tribunal special pentru a judeca actul de agresiune, crima de a începe un război. Acest lucru nu poate fi făcut de CPI”, a declarat Hoekstra.

Cu toate acestea, procurorul CPI, Karim Khan, a avertizat săptămâna trecută cu privire la potenţialul de fragmentare şi a declarat că tribunalul său este, de fapt, cel mai bine plasat pentru procesele care implică infracţiuni de agresiune, deoarece statele membre ar putea remedia „lacunele care se spune că există”.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW