Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ofițerul MAI care nu a anunțat că s-a întors dintr-o țară afectată de Covid-19 a infectat 30 de persoane/ Tătaru: Numărul ar putea să crească

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 16 martie 2020 Etichete: ,

Ofițerul în rezervă al MAI care s-a internat în spitalul Dimitrie Gerota fără să declare că a venit dintr-o zonă afectată de coronavirus a îmbolnăvit 30 de persoane, iar numărul lor ar putea crește, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru.

„În acest moment sunt peste 30 de persoane pe care le avem, dar numărul contacților depășește 120. Ei sunt în continuare testați, tot ce înseamnă spitalul Gerota, tot ce înseamnă contacții contacților, ADP-ul și alte instituții. Este posibl ca numărul lor să crească, dar având în vedere că noi îi testăm ca și contacți, ei sunt asimptomatici în acest moment”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi24.

După ce autoritățile au confirmat al 17-lea pacient din România infectat cu coronavirus, la un bărbat în vârstă de 60 de ani internat la Spitalul Gerota, cazurile din București s-au înmulțit parcă peste noapte. Totul are și o explicație: bucureșteanul a ascuns faptul că a fost plecat din țară, într-o „zonă roșie”, respectiv Israel. Iresponsabilitatea acestuia a dus la situația din prezent, în care angajații a trei instituții din Capitală să fie în alertă.

Parcursul pacientului 17

26 februarie 2020: Bărbatul vine din Israel în România, țară în care până în prezent au fost confirmate 42 de cazuri de infectarecu Covid-19.  La momentul internării, pacientul a declarat că nu a călătorit în afara țării în ultimele două luni.

2 martie 2020: Bărbatul participă la un eveniment al ADP Sector 4 în care împarte mărțișoare și ia contact cu aproximativ 120 de persoane.

5 martie 2020: Bărbatul este internat la Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota (Spitalul MAI) cu simptomatologie total diferită față de definiția de caz pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

9 martie 2020: La trei zile de la internare, bărbatul prezintă o simptomatologie respiratorie asociată cu febră. Medicii încep să aibă suspiciuni și solicită efectuarea unor teste serologice specifice pentru depistarea etiologiei infecțioase, inclusiv testul pentru Covid- 19. Probele sunt trimise la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, în jurul orei 14.30.

9 martie 2020: La ora 19.42 rezultatul testului arată prezența coronavirusului în cazul bărbatului.

9-10 martie 2020: Pacientul este transferat în cursul nopții la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș în vederea continuării investigațiilor și a tratamentului de specialitate.

Cine este pacientul numărul 17

Bărbatul de 60 de ani este ofițer în rezerva Ministerul Afacerilor Interne și a ieșit la pensie din funcția de adjunct al Poliției Capitalei în 2015, post pe care l-a ocupat timp de cinci ani.

Pacientul numărul 17 s-a născut în 1959, în județul Bacău, comuna Grozăvești, este căsătorit și are un băiat.

Acesta a urmat din 1983 până în 1985 cursurile Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, după care, din ’91 până în ’94 a studiat la Facultatea de Drept din cadrul aceleiași instituții. La categoria “educație și formare profesională” mai apare că fostul ofițer a absolvit în 2000 cursul postuniversitar de management, în 2007 a absolvit un master în Integrare Europeană și în același an a devenit și doctorand în domeniul “Ordine Publică și Siguranță Națională” în cadrul aceleiași academii.

Bărbatul și-a început activitatea, în 1990, ca ofițer operativ- Specialitatea “Cercetări Penale” în secțiile 11 și 15 de poliție.

După cinci ani, acesta a devenit șeful Biroului Ordine Publică- Secția 15, funcție pe care a deținut-o timp de șapte ani. A avansat, iar din ’97 până în 2001 a fost șeful Secției 15. În același an, ofițerul a devenit adjunctul șefului Poliției Sector 4, post din care a fost avansat după un an în funcția de șef al Poliției Sector 4.

Din 2006 până în 2010 acesta a mai fost și șef al Poliției Sectorului 3, pentru ca ulterior să devină al doilea om de la Poliția Capitalei, respectiv adjunct al Poliției București, funcție pe care a pierdut-o în 2015, când a ieșit la pensie.

După ce a fost trecut în rezervă, ofițerul a devenit colaborator la ADP Sector 4.

Ieșit la pensie cu scandal

Fostul adjunct al Poliției Capitalei a fost tras pe dreapta de fostul ministru de Interne, Petre Tobă, în anul 2015, după ce ofițerul a fost surprins în niște imagini alături de Adrian Sârbu, arestat preventiv la acea vreme. Corpul de control al MAI a declanșat o anchetă după apariția acelor imagini, unul din cei vinovați fiind bărbatul care acum este infectat cu coronavirus.

Petre Tobă a dispus atunci sancționarea ofițerului și a respins raportul acestuia prin care cerea menținerea în poliție după vârsta legală de pensionare.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 81708 more Information on that Topic: mainnews.ro/ofiterul-mai-care-nu-a-anuntat-ca-s-a-intors-dintr-o-tara-afectata-de-covid-19-a-infectat-30-de-persoane-tataru-numarul-ar-putea-sa-creasca/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *